Преди броени минути Мтел и HTC представиха официално новия смартфон с Windows Phone 8 – 8X. Обявена беше и цената. Устройството ще се предлага на цена от 29.90 лева с тарифен план Mtel Surf&Talk XL или 699 лева. Цената е същата като тази на iPhone 5, което не знаем дали е добър ход.

HTC 8X е най-новият смартфон от портфолиото на тайванската компанията и пристига с новата платформа на Microsoft – Windows Phone 8. Устройството пристига в няколко цвята: синьо, черно и жълто.

HTC 8X е с 4.3-инчов 720p HD super LCD 2 дисплей и двуядрен процесор с работна честота от 1.5GHz. RAM паметта е 1 GB, а вградената  – 16 GB, като смартфонът поддържа и NFC технологията.

Може би най-голямата промяна за Windows Phone смарфоните е добавянето на Beats Audio технологията. HTC прави това за първи път във Windows устройство.

Камерата на устройството е 8-мегапикселова с LED светкавица, което попринцип вече е стандарт при новите смартфони. Интересното тук е какво са направили HTC с предната камера. Тя е 2.1-мегапикселова с  f/2.0 лещи и BSI сензор. Камерата може да записва в 1080p. Другата новина е, че HTC включва чипа за по-добро снимане ImageSense за първи път във Windows смартфон.