Най

Човек има безгранични възможности и вроден стремеж да създава и смайва със своите творения и идеи. Поради тази причина днес можем да се радваме на всички технологични постижения, които по дефиниция правят живота ни лесен, но понякога и не толкова. Инженерната мисъл на гениите на нашето време ни даде и продължава да ни дава все по-интересни, универсални, малки и големи произведения, които понякога изискват остра мисъл и креативност, за да бъдат преместени. За съжаление, не всичко, което е сглобено от човека, може да бъде разглобено. Понякога тези огромни технологични чудовища не могат да се транспортират на големи разтояния разделени на части. Понякога всичко трябва да се премести докато е в цялото си величие, а това изисква доста мощни машини, платформи, ремаркета, екип от специалисти и т.н. Вижте някои от най-епичните и масивни проекти за преместване на едни от най-големите технологични гиганти, на които станахме свидетели през последния век.

През 1988 г. два експериментални топлинни реактори (HTRE) бяха теглени от Националната лаборатория в Айдахо към посетителския център, за да заменят Experimental Breeder Reactor I.

 

Доставката на резервоара HILAC (тежък йони-линеен ускорител) на пътя Циклотрон на 16 април 1956 година.

 

01 март 1965: Частите от етапа на статично изпитване на Сатурн V, които не са предназначени за полет, се преместват от инженерната лаборатория за производство към новия S-1C статичен изпитателен стенд в Marshall Space Flight Center на НАСА в Хънтсвил, Алабама.

 

16 януари 1967: Част от гигантската Saturn V-Apollo ракета се транспортира от строителната площадка до площадката за изстрелване в Кейп Кенеди.

 

SR-71 Blackbird се транспортира между Бърбанк и Палмдейл в средата на 60-те години на 20 век.

 

2013 година: Този масивен електромагнит Muon се мести на съхранение. Гигантът е изминал 3200 километра, пътувайки от Brookhaven National Laboratory до Fermilabа.

 

Космическата совалка Ендевър на 12-километров крос от Международно летище Лос Анджелис към Научния център на Калифорния, 12 октомври 2012г., Ингълууд, Калифорния.

 

Корпусът на бомбардировача B-1 се премества с камиони на запад в близост до Грийнфилд, Индиана на 18 октомври 2003 година. Дотогава ползвано като експонат в Wright Patterson Air Force Base в Дейтън, щата Охайо, чудовището бива ескортирано от полицията до Въздушния и космически музей в Ашленд, Небраска.

 

26 ноември 1951: Първият британски шлеп, изработен от алуминиева сплав, е на път за Рио де Жанейро, където ще се използва като депо за въглища.

 

Камион превозва част от небезизвестния самолет на американските авиолинии, осъществил полет 1549, който прави чудно кацане в река Хъдзън на 15 януари 2009г. Самолетът е преместен през 2011 в авиационния музей Carolinas в Шарлот, Северна Каролина.

 

Hackbridge трансформатор по пътя си към доковете на Виктория, където го чака още път до Канада.