Снимка: Грег Браун и Дейв Фауцет

Дизайнерът Грег Браун и инженерът Дейв Фауцет от Напа, Калифорния, в момента разработват супер яка летяща кола. Превозното средство, модел GF7, е интересно не само защото прилича на Батмобила на Батман, а и защото може да лети толкова бързо и толкова нависоко, колкото пътнически самолет. Тимът смята, че ще има готов прототип до няколко години.

Въпреки, че в момента е само идея, GF7 е проектирана така, че да може да побере 4 човека и да е удобна за ползване както на земята, така и във въздуха. За движение по пътищата ще използва електрически двигател, достигащ скорости от около 160 км в час. Преди да излети, крилата ще се разгъват до 7 метра, а двигателят ще може да развие летателна скорост от 885 км в час и височина от 12 000 метра.

По думите на Браун, системата е много благоприятна – можете да спестите гориво, като ползвате електро-двигателя и когато стигнете до магистралата да запалите турбинния двигател. Високите обороти на електрическия двигател помагат при излитане, за да се спести пътят за издигане, обемните колела допринасят за по-къс спирачен път, а големият капацитет на батерията може да поддържа летенето доста дълго време. За капак на всичко, турбинният двигател добива достатъчно електрическа енергия, че да може да зареди батерията по време на полет.

Що се отнася до цената, в момента предполагаемата такава е от 3 до 5 милиона долара. Очевидно, това няма да е евтин начин да подмените колата, за да водите децата на гости при баба им. Но пък ако така или иначе летящите коли ще са скъпи, защо да не си позволим възможно най-бързия избор на пазара? В момента има и други летящи коли, като Terrafugia например, която е с цена около $280 000, но тя може да развие скорост от 320 км в час и не е толкова красива, колкото GF7.

Разбира се, има и логистични страни на въпроса дали да започнем да спестяваме за подобна кола. Да се разработи и построи подобно возило изисква огромно количество капитал. Също, все още не е разисквано какво ще е необходимо, за да се вземе шофьорска (пилотска?) книжка… Въпреки че разработчиците твърдят, че няма да е необходимо да се полагат курс и изпит за пилот, все още не се знае какво мисли правителството по този въпрос. На всичкото отгоре, искаме ли изобщо околните да пилотират това нещо без обучение? Трябва да обърнем внимание и на въпроса има ли ниша за GF7 на пазара? Без широк пазар цените няма как да паднат и това ще позволи само на някои хора да си го купят.

Само времето ще покаже как ще се отразят законите на бъдещето на GF7 и другите летящи коли, опитващи се да пробият на пазара. Дори и това да отнеме повече време, едно е сигурно – след превозните средства на въздушна възглавница, колите, които нямат нужда от шофьор, високоскоростните левитиращи влакове, а сега и с летящите коли, бъдещето на транспорта изглежда изключително забавно.