услуга

Облачните услуги са добър начин за администриране на данни и други нужди на отделите, които се занимават с IT в най-различни компании. Този начин на работа предлага не само гъвкавост, но и доста приемливи цени. Необходимите усилия, за ефективното управление на облачна мрежа и администрирането на данните, може да бъдат облекчени чрез облачните услуги, което дава възможност на фирмите да се ангажират с други свои дейности. Малките и средни предприятия, както и новите фирми, могат да се възползват от тези удобства при използването на новите технологии. Използването на облачните услуги е страхотен начин за спестяване на разходи и време, но е много важно първо да знаете какъв вид услуга е необходима за вас. Изборът на правилното решение ще има най-благоприятен ефект за вас. Нека разгледаме няколко важни аспекта, които ще трябва да прецените при определяне на вашата услуга.

Types-of-cloud-services

Различните видове услуги

Много е важно да разберете трите основни вида услуга. Те представят различен вид бизнес модели, всеки от които със собствени уникални характеристики.

IaaS – Infrastructure as a Service (инфраструктура като услуга)
Ползването на IaaS има много предимства. В повечето случаи клиентът получава собствен виртуален сървър, който се хоства в мрежа с реални физически сървъри, от които се разпределят ресурсите. За да се изпълняват приложенията и услугите, потребителите инсталират операционна система на сървъра, в зависимост от техните предпочитания. Ресурсите, които се разпределят на всяка индивидуална машина, могат да се контролират от потребителя и обикновено се заплаща според изразходваните ресурси и натовареност.

PaaS – Platform as a Service (платформа като услуга)
Това е решение, което се използва предимно от разработчици. Облачната услуга предоставя най-често работна среда, която включва база данни, уеб сървър и други технологии. Разработчиците използват тази готова среда, за да създадат и тестват своите продути без да се притесняват за хардуерна съвместимост, ръчно определяне на ресурси, софтуерни инсталации и др.

SaaS – Software as a Service (софтуер като услуга)
Чрез използването на клиенти, потребителите използват софтуер, който работи в облака заедно със своята база данни. Това е обикновено продукт, който се използва при необходимост и най-често клиентите плащат на база използвани пъти. В някои случаи се плаща на абонамент принцип по срочен модел.

TechSupportWeb

Техническа поддръжка

Основната причина да използвате облачните услуги е пестенето на време и усилия. Затова е много важно при възникването на проблем да можете бързо и с минимални усилия да разрешите ситуацията. Възможност за денонощна поддръжка би трябвало да ви бъде гарантирана, поне чрез електронна поща, но ние съветваме да настоявате и за телефонен номер. Това ви осигурява незабавна компетентна помощ при някой по-сериозен проблем.

cryptography1

Сигурност, обновления и непрекъсната работа

При ползването на облачни услуги, ние предоставяме нашите данни в ръцете на обслужващата компания. Това неминуемо прави сигурността на информацията и начините за достъп до нея един от най-основните въпроси при избора на доставчик. Сигурността би трябвало да обхваща също и резервните копия на данните, които се използват при повреда (софтуерна или хардуерна), както и при опит за неоторизиран достъп, което включва преглеждането, копирането и промяната на данни без разрешение.

Софтуерните решения преди всичко се нуждаят от навременни обновления. Интернет пространството има тенденцията да се променя непрекъснато, което създава нуждата от обновяване на софтуера, за да се отстранят проблемите със съвместимост по отношение на всичките използвани технологии. Всеки софтуер, който получавате за ползване от доставчика, би трябвало да се обновява от него непрекъснато, за да получавате продукт, който е винаги максимално съвместим и актуален.

Непрекъснатата работа е основен фактор и в трите бизнес модела. Трябва да сте сигурни, че избраният от вас партньор може да ви осигури гарантирана и непрекъсната работа. 99% е обичайната норма. Липсата на важен софтуер, приложения или загубата на вашия уебсайт, при нарушение на работата, може да ви създаде много сериозни проблеми. Проверете в Интернет за различните компании, които предлагат облачни услуги и прочетете коментарите на клиенти, преди се ангажирате трайно с договор за ползване. Трябва да сте сигурни, че сте избрали надежден партньор.

Заключение

Разчитането на облачни услуги за покриване на някои IT нужди е страхотен избор, защото в повечето случаи получавате в замяна много свободни ресурси, стабилност и контрол над разходите. Новостартиращите фирми могат да се възползват от гъвкавите методи за плащане, тъй като те се разрастват, заедно със своите продукти. Облачните услуги позволяват да се получи оптимално качество на предлаганите услуги съобразено с цената за осигуряване. Основното нещо, което трябва да имате предвид е стабилността и надеждността на избрания от вас доставчик. Това е инвестиция, която със сигурност е с висока възвращаемост.