Утре започва годишната конференция за разработчици на Google. Всяка година Google I/O носи на феновете интересни новини около продуктите и услугите, които компанията е подготвяла през последните месеци. Между тях са такива, свързани с най-новата версия на Android, ъпдейти по Chrome OS, както и в последно време операционната им система за носими устройства Android Wear. Какво обаче ще видим тази година на Google I/O? Това е въпрос, на който е малко трудно да се отговори. Главно фактът се дължи на това, че през последната година Google са малко потайни относно нещата, по които работят.

Е, това не значи, че не знаем абсолютно нищо – в интернет се въртят слухове, но никой от тях не е толкова подробен, че да можем да кажем със сигурност за какво иде реч. И все пак, нека обобщим информацията около Google, за да можем да сме поне малко подготвени за утре.

Android N

android-n-preview-logoНовата версия на мобилната операционна система ще дойде към края на тази година. Въпреки това на Google I/O може би ще видим повече от нея, тъй като компанията вече пусна предварителни версии за сваляне и тестване. Дали ще разберем какво ще е това „N“? Не е ясно, но може би Google ще ни покажат какво ново можем да очакваме от версия 7.

Между очакваните промени са поддръжка на split screen, промяна в бързите бутони за настройки, нови емотикони, както и подобрения относно живота на батерията.

Освен всичко това, напълно възможно е да разберем повече за подобната на 3D Touch технология, която скоро разбрахме, че все пак няма да дебютира с първоначалната версия на Android N. Останалото от тук нататък са просто догатки, така че нека изчакаме.

Android VR

Както ви разказахме преди няколко дни, Google изглежда готви приятна изненада за всички фенове на виртуалната реалност. За VR хедсет слушаме слухове отдавна, но най-пресния такъв показва, че интернет гигантът може би готви такъв, който няма нужда от смартфон, за да работи – нещо подобно на HTC Vive и Oculus Rift.

Google Cardboard вече заема мястото на ниския клас при бизнеса с виртуална реалност, така че се предполага, че Android VR ще бъде по-мощен и с много повече възможности.

google-cardboard-photoProject Tango

След толкова време работа по смартфоните с умни сензори, е напълно възможно те да дебютират тази година. Отдавна не сме чували нищо откъм този фронт, а смартфоните вече са налични за разработчици. За това ослушвайте се – може да разберем нещо ново и интересно. Освен това, за жалост няма какво друго да кажем сега…

Chrome OS

Преди няколко седмици си говорихме за това как очакваме Chrome OS вече да може да стартира всякакви приложения от Play Store. Макар че Google отричат практическо сливане на Android и Chrome OS, такова очевидно се готви. Десктоп системата им няма да се превърне във Android версия за голям екран, но възможността за стартиране на Android приложения определено е удобно разширение. Още повече предвид основно онлайн приложението на Chromebook лаптопите.

Освен това, защо ли да не видим някой ъпгрейд на вече съществуващото бижу Chromebook Pixel? Мина повече от година откакто той дебютира на пазара, така че е възможно Google да представят негов наследник или ъпгрейдната версия. И защо не?

Десктоп гласов асистент

ok-googleСъвсем прясна новина е това, че Google очевидно работи по конкурент на Amazon Echo. Джеф Безос и компания покориха света с Alexa и Echo, така че е нормално интернет гигантът в лицето на Google да се поизплащи. Дали новото дете на Google ще е подобрена версия на Google Now, или нещо съвсем различно? Остава да изчакаме, за да разберем. Информацията обаче със сигурност ще е интересна.

Чат ботове и чат приложения

Едно от последните неща, за които чуваме слухове, е това, че Google се готви да се включи в чат бот играта. Напоследът тази тема стана много популярна и големи имена като Facebook започнаха да разработват чат асистенти. Логично е Google също да се включи, така че очаквайте повече информация следващите дни.

Колкото до това как Google смята да предостави въпросната услуга, знаем само това – евентуално можем да очакваме ново чат приложение, което подобно Viber и WhatsApp да се свързва с мобилния ви номер и да ви позволява да чатите и да се допитвате до чат ботове за различни услуги. Дали тази апликация ще е изцяло нова, или ще е част от Hangouts? Няма как да знаем. Само можем да се молим този път Google да успее в чат начинанието си…

Е, това е информацията, с която можем да ви подготвим за конференцията Google I/O. Тя официално започва утре в 20:00 часа българско време. Повече информация можете да намерите на официалната страница на събитието.

1 коментар

Comments are closed.