Снимка: SCOTT STULBERG / CORBIS

Изглежда нашата галактика може да се окаже доста по-голяма, отколкото смятахме досега. Това предполагат учени, след като беше открит и наблюдаван интересен пръстеновиден участък от звезди, обкръжаващ Млечния път от всички страни.

Виж още: Обявиха първата успешна трансплантация на пенис

Данните, които са използвани, са получени чрез Sloan Digital Sky Survey, докато учените са изследвали яркостта на звезди по краищата на галактиката. Това, което са видели е, че звездите там са разпръснати неравномерно, но все пак се забелязват места с повече и по-малко небесни светила, подобно вълнички от паднал във водата камък. Астрономът Хайди Нюберг от Политехническия институт Ренселър в Ню Йорк споделя пред Discovery News:

“На мен ми изглежда все едно тази “шарка” следва спираловидната структура на Млечния път, така че може да са свързани. Мислехме си, че става въпрос за нещо като приливен поток – все едно малка галактика е дошла много близо до нашата и се е разпръснала по крайщата [вследствие силната гравитация]. През последните 15 години има спор между астрономите – половината смятат, че това е породено от друга малка галактика, другата половина смятат, че е част от диска на Млечния път.”

Въпросният пръстен е наречен “Пръстенът на еднорога” и е открит още през 2002 г. от Нюберг и други колеги астрономи. Още доста изследвания са необходими, за да докажат на 100%, че “Пръстенът на еднорога” е всъщност част от Млечния път, а не нещо появило се по-късно. Ако това стане, ще излезе, че галактиката е с 50% по-голяма – над 150 000 светлинни години в диаметър. Откритията ще бъдат тепърва публикувани в научни журнали, а Нюберг добавя само това:

“Това, което исках да направя е да намеря още доказателства, че става въпрос за “вълни”, породени от преминаваща наблизо друга галактика. Резултатите, които получихме, отнеха много време и една от причините е, че трябваше да променя начина си на мислене. Сега вече смятам, че става въпрос за част от диска на галактиката ни.”