Непосредствено след събитието на Microsoft вчера ви разказахме за това, че с Windows 10 Creators Update всички ще получат достъп до новото приложение Paint 3D. Това обаче не е всичко, от което ще могат да се възползват потребителите на операционната система. От Тери Миърсън, Меган Сондърс и компания разбрахме, че това е един наистина голям ъпдейт, като той засяга дори Xbox и геймингът с Microsoft като цяло.

Комуникация със семейство и приятели

Първото интересно нещо, което ще получите след ъпдейт, е възможността да добавите контакти на най-близките си хора директно в Task Bar на Windows 10. Така ще имате достъп до бърза комуникация с тях, независимо дали става въпрос за Facebook, Skype и имейл. Ако искате да им пратите някой файл пък, просто го завлачете върху иконката, напишете текст и изберете през какво да го изпратите. Ако някой от тези ваши приятели имат Xbox Live акаунт, той също ще се вижда там, а Windows 10 ще може да свързва и комуникацията ви от Android смартфон, което включва прехвърляне на SMS-и към десктопа.

Mixed Reality

Така наричат от Microsoft преживяването, което получавате когато боравите с HoloLens — виртуална и аугментирана реалност на едно. След новия ъпдейт вече всички потребители ще имат много по-лесен достъп до тази „смесена реалност“, като ще могат да правят с нея какво ли не. С партньорите си от Houzz Microsoft ще ви дадат възможност да изпробвате виртуални версии на различни мебели в дома си преди да ги поръчате, например.

microsoft-oculusАко това пък не ви е достатъчно, новото приложение HoloTour ще ви отведе на различни места по света ако в момента нямате време или пари за екскурзия. Това, което бе демонстрирано на сцена, бе виртуално пътуване до Рим и римския Пантеон.

Още, всички 3D творения, които създавате чрез Paint 3D или сваляте от общността „Remix 3D“, ще бъдат достъпни във вашето виртуално пространство — нещо като стая, в която можете да наредите виртуални мебели, цветя, картини, да сложите телевизор (на който да стриймвате филми) и да използвате множество Microsoft приложения. Между тях се нареждат Skype, Edge, Xbox Live и т.н.

Гейминг

Не е ясно дали този първи абзац не трябва да е част от предишната тема, но все пак — с Creators Update ще имате достъп до това да запазвате творенията си в Minecraft и по-късно да ги принтирате чрез 3D принтер. Можете разбира се също така да ги качвате в Remix 3D, където те да бъдат достъпни и за други потребители. Жестоко, не мислите ли?

Това обаче не е всичко. С Creators Update Microsoft вграждат нова система в Windows 10 и Xbox, която се нарича Beam. С нея можете много лесно да стартирате стрийминг на игрите, които игрете. По този начин всички ваши приятели в Xbox Live ще получават нотификация, че вие играете и ще могат да ви гледат. По време на играта всички те ще могат да ви пишат в чат, който виждате постоянно, докато вие ще използвате микрофона, за да им отговаряте.

windows-10-creators-update-xboxЗа още по-запалените геймъри пък Microsoft ще направят много лесно създаването на състезания. Т.нар. Custom Tournaments ще е система, която ви позволява да създадете състезание между вас и всички ваши Xbox Live контакти, като резултатите ще бъдат калкулирани автоматично.

Мултимедия с Xbox

Ако мислите, че това е всичко, жестоко сте се излъгали. Всички киномани ще се зарадват на последната добавка на Creators Update за Xbox, която е възможността за стрийминг на 4K филми и видео. Първите обявени партньори за това са Netflix, като предстоят и други. Xbox устройствата също така ще получат и поддръжка на звук от Dolby Atmos.

И сега, да споменем кога се очаква този огромен ъпдейт. Според Microsoft, всички притежатели на Windows 10 машити ще могат да ъпдейтнат безплатно в началото на пролетта през 2017 година. Ако пък нямате търпение и бихте искали да тествате Creators Update още сега, това също е възможно. Ъпдейтът е наличен от днес за всички Windows Insider бета тестери.