2746501-2746501-4337323619-24145

Valve сериозно разгневи част от клиентите на Steam със своето решение да активира регионално заключване на купените игри от платформата. Това означава, че закупената игра от един регион няма да може да се играе, ако потребителят се премести в друг. В такъв случай ще трябва да заплати за продукта отново. Това е подобно на DVD дисковете, но много по-добре реализирано. За разлика от филмите, тук няма как да бъде преодоляна централизираната защита.

ВИЖ ОЩЕ: 1/4 ОТ БЪЛГАРИТЕ НИКОГА НЕ СА ИЗПОЛЗВАЛИ ИНТЕРНЕТ

Компанията не е обявила официално това решение, но от вчера то е в сила. Вероятните причини за тези мерки могат да бъдат две – нестабилните валути (руската рубла) или появата на много сайтове, които продават steam игри на по-ниски цени. Те предлагат кодове за платформата, които са закупени от територии, където игрите са по-евтини (Азия) и ги препродават на други територии. Това е лесен начин за бързо припечелване на пари, заради големия брой промоции, които ежедневно Steam организира.

Valve определя цените според региона на потребителя, което до този момент улесняваше пазара на препродаване на игри. Разликата между цената на една игра от един регион в друг може да бъде дори и 50% от стойността. Регионалното заключване е практика и на много други системи за разпространение на съдържание, но Steam едва сега се присъедини към своите конкуренти.