Tecra Z50

Моделът, върху който ще се фокусираме днес, е Tecra Z50-A-1C8. Той отново е насочен директно към бизнес потребителите и затова цената му е по-висока от средната за един лаптоп (~ 2470 лв. с ДДС). Освен хващащ окото, Z50 има и много потенциал под капака си, но за това след малко. Нека първо да разгледаме софтуера, който ни предлага.

Софтуер и сигурност

 

Както съм споменавал и преди, софтуерът следва да е едно от основните неща, на които да обръщаме внимание. Както и при другите модели на Toshiba, така и тук имаме предварително инсталиран Windows 7 с опцията по наше желание даинсталираме Windows 8, като и двете версии на Windows са 64-битови. За къде е бизнес лаптоп без Office пакет? От компанията отново са ни добавили опция за 30-дневен тестови период на Microsoft Office 2013, така че стартово ще можете да започнете бизнес задълженията си, без да се притеснявате за така използвания и нужен офис пакет. За защита от вируси и зловреден софтуер от Toshiba, както при повечето модели, са добавили McAfee, включваща също 30-дневен абонамент, комплимент към потребителите.

Бизнес и защита са две думи, които според мен трябва задължително да са в едно изречение. Колкото по защитен е бизнесът, толкова по-спокойни можем да бъдем и да вършим задачите си, без да се притесняваме, че в един момент всичко може да изчезне. Tecra Z50 предлага редица защити, но ще се фокусирам над тези, които смятам че са по-важни.

[cquote]Редица защити за всякакви случаи[/cquote]

Ще започна с първата, която ми направи впечатление, а това е Fingerprint Reader-a. Какво по-хубаво от това да можете само вие да отключите вашия лалтоп? Това определено ще ви даде едно спокойствие, когато оставяте лаптопа си на места, на които много хора могат да имат достъп до него. Другата, която определено е голям плюс, е Kensington Lock. За тези от вас, на които това не им говори нищо, ще дам и бързо обяснение на този вид защита. На практика това е вид ключалка, чийто отвор е до 7 милиметра и позволява да заключите устройството си с ключалка. Дълго мислех как може да се обясни на какъв принцип работи, без да се навлиза в подробности и стигнах до следния извод. Всички предполагам сте виждали заключени велосипеди по улиците, нали? Е представете си, че с тази ключалка имате възможност да заключите лаптопа си за бюрото си и спокойно да излезете от стаята, без притеснение, че когато се върнете, него няма да го има. Това са двете основни „физически“ защити.

Да приемем обаче, че някой вече има достъп до компютъра и спокойно се опитва да достъпи до деликатната информация на него. Е, тук на помощ идва Toshiba EasyGuard, за да не се повтарям по какъв начин работи тя, оставям активен линк за по-любопитните. В Tecra Z50, както и в повечето бизнес модели на Toshiba, имаме и HDD Protection, която пък ви дава спокойствие за вече напълнения ви хард диск с информация. Този вид защита работи едновременно със сензора на движение, вграден в лаптопа, и намалява риска четецът на хард диска да е на неправилното в място в неподходящия момент. Ако пък това не е достатъчно, може да не се притеснявате, защото моделът има  SSD диск, който пък няма движещите се елементи и автоматично забравяте за този тип възможни проблеми.

Хардуер

 

Мисля, че дойде време и да спомена всъщност колко е мощен Tecra Z50. В този малък корпус имаме събран примамлив хардуер. Всичко се задвижва от мощния Intel Core i7-4600U vPro процесор с тактова честота 2.10 GHz и възможен Turbo Boost до 3.30 GHz. За графиките имаме Intel HD Graphics 4400. За съжаление, видео картата е вградена и няма да ви даде супер голяма производителност, но ако работата не ви е изключително свързана с графична обработка, не мисля, че ще забележите или ще усетите липса на нещо по-мощно. RAM паметта е 8GB, но с възможност да добавите още 8GB.  Информацията ще можете да записвате на 512-гигабайнов SSD диск, на което бих искал да обърнете внимание на фона на стандартните 128 или 256 GB. С толкова мощен хардуер, лично аз мислех, че батерията ще е ахилесовата му пета, но определено сгреших. От Toshiba дават живот на батерията до 8 часа на работа. Аз лично мога да потвърдя за около 5 часа, след което вече бях минал критичните 15 %. Честно казано, това време е добър резултат, но все си правете сметка, защото понякога не са достатъчни.