Toshiba винаги са предлагали решения за всеки потребител –  от най-претенциозните до тези, които просто искат да имат лаптоп. Тази година компанията отбелязва 140 години от своето създаване и 30 години от пускането на първия в света лаптоп за масова употреба. Така че, ако случайно се чудите кой е първият лаптоп на пазара – този на японците. Опит, който със сигурност заслужава адмирации. Днес няма да си говорим за дългогодишните трaдиции на Toshiba, защото всички знаем, че ги има. Няма да си говорим за това какво коства на всяка една компания в днешно време да задържи позициите си и да остане на пазара. Особено, ставайки дума за малък пазар като България. Не е лесно, но истината е, че и на нас не ни е лесно като потребители.

Аз също като вас искам да получа максимално качество на минимална цена – тук няма какво да се лъжем. Същото важи не само за мен, но и предполагам за всички вас, та дори и за мениджърите на малки и средни фирми, които влагат всички свои усилия, за да запазят бизнеса си в държава, в която … бизнес не се прави лесно.

Вие сте мениджър на фирма от така наречения малък или среден бизнес. Какво търсите в едно устройство, с което да извършвате ежедневните си задачи?

  • Надеждност
  • Здравина
  • Сигурност на информацията
  • Производителност
  • Цена

И така и би трябвало да бъде.

Поради тази причина, днес ще обърнем внимание на Pro R50-B11C. Едно много добро и определено достъпно бизнес решение. Този модел спокойно може да левитира между обикновени потребители и бизнес клиенти. Има всичко налично, за да може да ви бъде от ползва при дълги срещи и пътувания, а в същото време може и да ви забавлява, ако случайно ви остане някоя свободна минутка.

Софтуер и сигурност

 

Както казах, този модел е насочен към два типа потребители. Определено бизнес клиентите търсят нещо надеждно и стабилно. Тук идва и едно от нещата, които доста потребители смятат за ненужно, но като се замислите, защо пък не? Става въпрос за преинсталираните програми и софтуер, с които от Toshiba оборудват всеки свой лаптоп. Най-полезните  са така познатият ни Office пакет и Evernote. Вярно, пакетът е безплатен само за 1 месец, но това е достатъчно време един потребител да реши дали да си го закупи. След изтичането на този период не означава, че ще ви се ограничи достъпът до програмите, така че ще бъдат до някаква степен използваеми и след това. При Evernote ще можете да ползвате 60-дневен премиум акаунт.

Това са двата софтуера, които според мен ще са най-удобни в бизнес средите. Разбира се, както се предполага, всеки бизнес потребител иска личните и служебните му данни да са винаги защитени. [rquote]Windows 8 е в кашончето на лаптопа и ви чака[/rquote]Точно поради тази причина R50 серията идва с преинсталирана McAfee и по-специално с опцията си LiveSafe. Тя защитава цифровите ви данни, независимо къде се намирате. Хубавото е, че освен на компютъра си, можете да я инсталирате и на различни смарт устройства. Така ще можете да управлявате и да знаете какво се случва с данните ви.

Като бонус към всеки лаптоп от серията, имате възможност да закупите едногодишен абонамент за McAfee с доста приятната отстъпка от 75%. И най-хубавото е, че не е нужно да се ровите по сайтовете и да се чудите къде какво да натиснете, а просто кликвате иконата на работния плот и следвате стъпките.

Много от потребителите все още симпатизират на Windows 7, така че ще ви зарадвам като ви кажа, че този модел идва с преинсталиран 64-битова версия на Windows 7. Това е повече от чудесно. Ако пък решите, че вече сте готови за Windows 8 – е, в кашончето на Satellite Pro R50-B ще намерите и диск с него. Мисля, че откъм софтуерната част Toshiba са гледали да задоволят потребителите си максимално.

Всеки модел преминава строги тестове, за да отговори на качествените изисквания на Toshiba, включително HALT, който се провежда от независимия германски институт TÜV Rheinland® и симулира 3-годишна употреба на продукта при различни „стресови“ ситуации, като изпускане от височина или заливане с течност. Kensington портът за заключване пък защитава устройството чрез закрепването му към бюрото или други неподвижни точки.

Хардуер

 

Знаем добре, че какъвто и да е софтуерът, ако няма добър хардуер, няма да имаме добра производителност, което в някои моменти може да доведе и до финансови загуби. Дисплеят е 15.6 инча с резолюция 1366х768 пиксела, матов и без отражения. Не мога да кажа, че имам някакви забележки относно картината. Цветовете й са сравнително точни, но ако трябва да бъда честен, не бих се доверил за обработка на изображения.

Тук, макар и не много мощен, имаме процесор на Intel от четвърто поколение – i3-4005U, но в серията можете да намерите и по-мощни предложения. Във времето, което тествах Satellite Pro R50-B, не съм забелязал никакви забавяния, дори след дълга употреба. Най-продължителното ползване беше около 32 часа, без рестарт и постоянно включен, и дори тогава не мога да кажа, че нещо не е работило коректно. Хубавото е, че процесорът е икономичен, използва само 15W и въпреки това има много добра производителност. [rquote]Бюджетно решение без сериозни забележки[/rquote]И все пак,  имайте предвид, че това не е топ представител на компанията, така че ако търсите нещо мощно, съветвам да разгледате моделите от високия клас.

От Toshiba определено не са сложили най-мощната видеокарта, а нещо по-практично – Intel HD Graphics 4400. Както казах, не е най-мощната, но въпреки това поддържа DirectX 11 и възпроизвеждане на 4К видео. Тъй като моделът е в графата бизнес решения, към него спокойно можете да свържете два монитора, които да работят едновременно. Единият през VGA порт, а другият през HDMI порта. Това определено е плюс, особено ако бизнесът ви е свързан с много данни или графики.

До момента не съм споменал за батерията, искаше ми се да я остава за последно, тъй като определено е най-големият плюс тук. От Toshiba казват, че тя може да издържи до 7,5 часа, което е изключително много. Това означава, че спокойно можете да изкарате почти един работен ден. Определено за мен това е най-големият плюс при този модел и е нещото,  заради което бих си го закупил. Нямах възможността да изчакам и да проверя дали параметрите от Toshiba са верни, но мога да потвърдя за около 5:00 часа работа при нормален режим на ползване.