Нека да започнем с мъдрите думи на Мечо Пух „колкото повече, толкова повече“, които важат с пълна сила за света на съвременните технологии и удобствата, които ни предоставят. Още по-хубаво е, когато това „повече“ е събрано в малък, лек и елегантен магнезиев корпус с тегло от едва 1,2 кг, но предоставящ издръжлив дизайн и забележителните 10 часа живот на батерията. За съжаление малко компании успяват да постигнат тънката граница между различните вкусове на клиентите си, но японците от Toshiba определено правят стъпки в тази насока. Именно един такъв лаптоп е обект на следващите редове – Toshiba Portege Z30. Ако някой от вас все още не е запознат с тази серия, нека кажа накратко, че това е премиум бизнес гама от модели, ориентирани към съвременните професионални клиенти, които търсят няколко неща в един лаптоп и не желаят да правят компромис с тях – леко тегло, мощен хардуер, елегантен, но здрав дизайн и възможност да работят цял ден, без да се притесняват за батерията, плюс опция за работа на открито, която задължително изисква качествен дисплей без отражения.

Софтуер и сигурност

 

Нека да започнем със софтуера, тъй като за мен това е едно от най-важните неща в един лаптоп. Както моделът Satellite Pro R50-B от предишното ревю, така и текущият, идват директно с преварително инсталиран Windows 7 Professional 64-bit. Плюсът отново е, че ако вече не ви допада Windows 7, а искате нещо по-съвременно, в комплекта имате инсталационен диск с Windows 8.1 Pro 64-bit. Отново имаме възможност за тестови 30-дневен период на McAfee [lquote]Portege Z30 разполага и с много добра защита на данните[/lquote]и също едномесечен такъв за Microsoft Office 2013. Определено две неща, които са задължителни за работното ни ежедневие.

Насочен към бизнес потребителите, Portege Z30 следва да разполага и с много добра защита на данните. Както се досещате, от Toshiba са помислили и за това и са добавилитехния пакет от услуги за сигурност и защита, наречен EasyGuard. Мога да разделя тази система на четири части –  защита, сигурност, възможност за свързване и възможност за управление. Наистина е направена така, че да бъде съвсем лесна за използване и определено носи сигурност. Ако сте любопитни на какъв принцип точно работи този предварително инсталиран пакет от услуги, можете да прочетете подробно обяснение тук. В най-общи линии EasyGuard предлага функционалности за защита на важната бизнес информация, съхранявана на компютъра, възможност за дистанционно управление на редица харакетристики, виртуално заключване на вашите файлове, Kensington ключалка, TPM модул за криптиране на информация, механични подобрения в конструкцията на лаптопа, които го защитават от външната среда като изпускане, натиск, заливане, високи температури и др. Моделът също така разполага и с четец на пръстов отпечатък за логване, LTE поддръжка, AMT технология, тихо охлаждане, метални пантии по-голям кликпад. Тук може да видите кратко видео, свързано с тестовете, на които се подлагат моделите от серията.

Хардуер

 

Време е да обърна внимание на втория по важност компонент при избора на лаптоп – хардуера. От Toshiba са събрали доста мощност в това така компактно устройство. Portege Z30 разполага с четвърто поколение Intel Core i7-4510U процесор с две ядра, клокнати на 2.0 GhZ, аблагодарение на Intel Turbo Boost Technology има възможност да се достигне до 3.10 GhZ. Видео картата, която е Intel HD Graphics 4400,не е от най-мощните, но определено ще бъде достатъчна дори и за по-леки задачи, свързани с 3D графики. Дисплеят е 13,3 инча с резолюция 1920х1080 във формат 16:9 и има налична технологията Toshiba FHD non-reflective High Brightness, което е голям плюс, ако често ви се налага да ползвате лаптопа навън. Определено дори и при пряка слънчева светлина картината е ясна и спокойно ще можете да ползвате Portege Z30 и при работни срещи извън офиса. Налични са 16 GB RAM (2 х 8192 MB), което означава, че спокойно можете да използвате програми, изискващи повече памет, без притеснение, че тя няма да ви е достатъчна. Хард дискът всъщност е решение от ново поколение, присъщо за повечето лаптопи, при които е търсена скорост и възможност за мултитаскинг – технологията Solid State Drive (SSD), която в случая предлага512GB памет, а това не е никак за подценяване на фона на повечето модели, предлагащи около 128 GB.С две думи – ще работите без проблеми, бързо и ефективно.