След като в средата на месеца бе докладвано, че Tesla е освободила от длъжност между 400 и 700 служителя на компанията, днес имаме още лоши новини. Стотици служители на SolarCity също си били уволнени, отново под претекст, че не са се справяли достатъчно добре.

Не е ясна точната бройка, но само от офисът в Калифорния са уволнени 205 човека. Служители от офисите в Аризона, Невада, Юта и други, също са били освободени. Според CNBC, около 1200 служителя общо са били уволнени както от офиси на Tesla, така и от такива на SolarCity.

Няколко вече бивши служителя на SolarCity споделят пред CNBC, че са били изненадани от уволненията и когато са поискали доклади за представянето си от HR отдела на компанията, такива не са им били представени.

Напомняме, че в средата на октомври Tesla уволни няколкостотин свои служители от седалището в Пало Алто, Калифорния и то в много неудобен за компанията момент — когато производителят на електрически автомобили и соларни решения е назад с производството на Model 3, най-евтината и лесно достъпна електрическа кола от Tesla. По-рано Мъск сподели в Twitter, че измества премиерата на електрическият камион Semi за 16 ноември, за да се фокусира компанията върху Model 3.

SolarCity е компания, основана през 2006 година от братовчедите на Илон Мъск, Линдън и Питър Райв (Lyndon Rive и Peter Rive). За да може Tesla да предлага едновременно електрически автомобили и соларни покриви, двете компании обидиниха сили и през 2016 година Tesla придоби SolarCity за 2,6 милиарда долара.