Снимка: Tesla

В края на миналата седмица Илон Мъск използва Twitter, за да направи още едно от своите смели предложения, а именно — да изгради соларна електроцентрала на Пуерто Рико. Островът, който през последния месец бива бичуван от мощни урагани, изпитва проблеми с електрическата мрежа точно по тази причина.

Интересното е, че предложението на Мъск заинтригува губернаторът на Пуерто Рико Рикардо Росейо (Ricardo Rossello), който отговори на неговия туит с простите думи „Нека поговорим.“

Изглежда двамата биха могли да обсъдят възможността в Пуерто Рико да бъде изградена мрежа от соларни панели и Powerpack батерии на Tesla, които да осигурят електричество на населението там.

В своя туит Мъск обърна внимание на факта, че компанията му вече инсталира такива ферми за слънчева енергия на два по-малки острова — Тау и Кауаи. Според него технологията лесно може да бъде разгърната и за по-голям остров като Пуерто Рико.

Напомняме още, че преди месеци Илон Мъск обеща на Южна Австралия (която също има проблеми със своята електрическа мрежа) слънчева електроцентрала. Уговорката беше, че тя ще бъде изградена за по-малко от 100 дни, иначе в противен случай ще бъде безплатна. Очакваме строежът да бъде завършен през декември тази година, като тази ферма ще бъде най-голямата такава за слънчева енергия в света.