Може би едни от местата, на които е най-изгодно да се построят слънчеви електроцентрали, са островите. В Тихия океан например, много такива острови разчитат на дизелови генератори, които работят през нощта и изгарят стотици хиляди литри изкопаеми горива на година. Tesla са решени да променят това, като поредният им проект бе за поставянето на огромна ферма от слънчеви панели и Powerpack батерии, които да осигурят чиста електрическа енергия на цял остров Кауаи.

Кауаи, който е част от островната група Хаваи, вече притежава общо 52 мегават-часа батерии тип Powerpack, плюс 13 мегавата слънчеви панели от SolarCity. Напомняме, че Tesla придоби производителят на слънчеви панели SolarCity миналата година. Още — в края на миналата година Tesla направиха подобно нещо и на остров Тау.

Ключовата технология в новата инициатива тук са батериите Powerpack. Това са индустриалните батерии, които Tesla представи преди години две години заедно с Powerwall — същият тип батерия, само че за дома (всъщност една Powerpack батерия представлява 16 Powerwall батерии, затворени във водоустойчиво отделение).

Снимка: Tesla
Снимка: Tesla

Powerpack батериите ще съхраняват добитата от слънчевите панели през деня енергия, за да може тя да се използва от жителите на остров Кауаи през нощта.

Интересното е, че Kauai Island Utility Cooperative — електрическото дружество на Кауаи — не е закупило батериите и слънчевите панели от Tesla. Компанията на Илон Мъск всъщност е сключила договор и през следващите 20 години ще продава електричество на острова на цена от 13,9 цента на киловат час.

Инициативата се явява първата стъпка на Tesla в един нов бизнес — производството и продажбата на електричество. Преди време Apple също обявиха, че ще продават зелена енергия на електрическите доставчици, само че на друг принцип. За разлика от Tesla обаче, Купертино продават излишната енергия, добита за собствените им нужди.