Норвежкият телеком оператор Telenor търси купувач за бизнеса си в България, съобщават от Mergermarket. Капитал потвърждават намеренията на оператора с няколко независими източника и споменават, че кандидат купувачът е избран още през декември. Не се споменава кой е той, но предположенията сочат към американския фонд KKR.

Напомняме, че Telenor закупиха Глобул през 2013 година за сумата от 717 милиона евро. От тогава българският клон Теленор засили пазарния си дял, представи 4G мрежа и в момента е трети по приходи в страната, като причината е единствено това, че телекомът не предлага телевизия и фиксиран интернет сред услугите си. Колкото до мобилни услуги, Теленор е втори в България. Общият брой абонати към синия оператор са 3,23 милиона.

Според Mergermarket, Telenor смятат да продадат на американския купувач още клоновете си в Сърбия и Черна гора, а в пакета се спекулира, че влизат и активите в Унгария. Ако това се случи, новият собственик ще има общо около 10 милиона клиенти от четирите пазара.

Сумата, за която Telenor смятат да продадат бизнеса си в нашия район, се цитира като 2 милиарда евро.

Разбира се, не можем да кажем, че нищо от това е сигурно докато някоя от страните не потвърди официално сделката. За сега обаче от българския клон насочват за въпроси към норвежците, а от Telenor „не коментират пазарни слухове“, пише Капитал.

Остава да следим случая и ще ви информираме при по-нататъшна информация.

1 коментар

Comments are closed.