Изследовател по сигурността откри нова и много опасна уязвимост при Android, която е приложима при около 95% от всички устройства с мобилната операционна система на Google. Това прави общо около 950 милиона апарата.

Уязвимостта е с името “Stagefright”, наречена така заради проблема, открит в музикалната и видео библиотека.
Той засяга всички версии на Android от 2.2 нагоре. Злонамерени потребители могат да изпратят мултимедийно съобщение със Stagefright, ако знаят телефонния номер на жертвата.

Дупката в сигурността дава възможност на престъпниците да откраднат данни и фотографии или да подслушват чрез вградения микрофон и камера. Най-лошото в случая е, че няма разработен начин за проверка дали потребителите са инфектирани със Stagefright. Престъпниците могат да изтрият съобщението, като по този начин укрият използването на Stagefright.

Експертите по сигурност са докладвали проблема на Google, заедно с потенциално му решение още през април и май месец. Компанията е предприела мерки в кода на Android, но това не означава, че уязвимостта е оправена. Основните партньори на Google, като LG, Lenovo, Motorola и Sony, не са коментирали дали тя е налична при техните устройства.
Единствено говорител на HTC заяви, че кръпките по сигурността са разпространени сред клиентите на компанията в началото на месец юли.

Google коментира пред Forbes, че в Android са вградени няколко различни системи за сигурност, които могат да предпазят потребителите от подобни проблеми, но липсва информация за Stagefright.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS