В неделя SpaceX изстреля още една ракета Falcon 9, на борда на която този път имаше японски комуникационен сателит. Поредното космическо превозно средство от американската частна компания трябваше да се приземи на платформа в океана и това разбира се стана само часове след изстрелването. Това прави общо шест върнати на Земята ракети, като пет от тях кацнаха тази година. От всички цели четири са претърпели меко кацане върху платформа, а две – на земя при космодрума, който SpaceX използват.

След успешното кацане този уикенд, опитите за връщане на ракети за многократна употреба станаха повече от провалените такива – до момента SpaceX са опитали да приземят общо 11 ракети Falcon 9. От тях шест са успешно възвърнати и чакат повторно изстрелване. Както знаем, Илон Мъск желае да започне да използва всяка една ракета по няколко пъти, което ще намали цената на полетите – към днешна дата всяко едно космическо пътуване изисква построяването на изцяло нова ракета, тъй като след обратно навлизане в атмосферата, първата им фаза бива в повечето случаи разбита в океана. Това е на път да се промени, след като Мъск наскоро обяви, че смята за първи път да изстреля Falcon 9 повторно.

Планираният полет на една от вече приземените ракети ще се състои през септември или октомври, като все още не е съобщено коя от тях ще полети или какво точно ще бъде изведено в орбита. Очакваме повече информация от SpaceX или Илон Мъск. Междувременно, президентът на компанията Гуини Шотуел сподели, че при използване на ракети за многократна употреба, цената на единично изстрелване ще спадне с поне 30%.