Изстрелването на BulgariaSat-1 | Снимка: SpaceX / Flickr

За приблизително 48 часа SpaceX се справиха успешно с приземяването на две Falcon 9 ракети. Уикендът за компанията бе натоварен, но това не попречи по никакъв начин Илон Мъск да отбележи 13-то подред успешно приземяване на ракета.

В петък SpaceX приземиха вече използвана в предишно изстрелване Falcon 9 ракета, която изведе в орбита първият български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1. Преди да послужи за това, ракетата бе използвана за мисията Iridium-1, с която през януари бяха изстреляни първите 10 сателита на Iridium. Това бе второто приземяване на използвана ракета, което SpaceX извършват.

BulgariaSat-1 е произведен в Калифорния от Space Systems Loral и ще доставя сателитна телевизия, интернет и телекомуникации на балканския полуостров, северна Африка и Близкия Изток. Намира се в българската геостационарна обрита на 1,9 градуса източна дължина. BulgariaSat-1 бе изстрелян от легендарната площадка Launch Complex 39A (от която са излитали мисиите Apollo) в Космическия център Кенеди в петък, 21:10 часа българско време. Носещата ракета по-късно се преземи върху автономната баржа “Of Course I Still Love You” в Атлантическия океан.

Официалната значка на мисията BulgariaSat-1 със SpaceX

Второто изстрелване и съответно приземяване на Falcon 9 ракета се случи в неделя, като тогава SpaceX изстреляха следващите десет от общо 75 Iridium сателита. Полетът се осъществи от Военновъздушната база Ванденберг, а ракетата се приземи успешно върху баржата “Just Read the Instructions” в Тихия океан.

Изстрелването на BulgariaSat-1 бе планирано за седмица по-рано, но бе изтласкано във времето, защото се наложи подмяна на проблемен клапан. За вторият полет в неделя пък атмосферните условия бяха не толкова добри, но въпреки това специалистите от SpaceX се справиха.

Макар недотам планираният натоварен уикенд, SpaceX се справиха невероятно и показаха, че могат да направят това, което Мъск планира, а именно — по-чести във времето изстрелвания, с използвани вече ракети. Това е важна част от действията, които трябва да се предприемат, за да се намалят разходите от производството на космически ракети.