Sony-Xperia-Z3

Наследникът на Sony Xperia Z2, който е само от 6 месеца на пазара – Xperia Z3, е вече тук. Новият флагман идва с малки, но значими промени спрямо своя предшественик, но въпреки това сравненията са неизбежни.

Sony Xperia Z3 отново има 5.2-инчов TRILUMINOS IPS дисплей с FullHD резолюция. Изглежда ще почакаме поне още 6 месеца, за да видим 2K мобилен дисплей от японската компания. За сметка на това дисплеят използва технологиите Live Colour и X-Reality, които ще предадат изключителна точност на цветовете и яркост на екрана. Всъщност Sony твърди, че това е „най-яркият дисплей сред водещите premium смартфони“.

Новият смартфон използва четириядрен Qualcomm Snapdragon 801 процесор, работещ на 2.5 GHz,(спрямо 2.3 GHz при Xperia Z2) 3 GB рам и видео карта Adreno 330. Устройството ще има варианти с 16 или 32 GB вътрешна памет и ще поддържа Micro SD карти. Основната камера отново има резолюция от 20.7 мегапиксела, но този път Sony са използвали нова 25 мм широко ъгълна леща „G Lens“, което ще предаде на камерата значително по-широк зрителен ъгъл.

Sony-Xperia-Z3_1

Макар и не фрапиращо, дизайнът на устройството също е претърпял промяна към по-добро. Типично за стила на Sony, наречен OmniBalance, предният и задният панел са изработени от стъкло, а бутонът за включване/ изключване е силно изразен. Новото тук е, че смартфонът е обграден от заоблена алуминиева рамка, която ще го направи по-удобен за ежедневна употреба спрямо „ръбатия“ му предшественик. Новият смартфон е и с 1 милиметър по-тънък и с 10 грама по-лек спрямо своя предшественик. За сметка на това батерията е загубила 100 mAh от своя капацитет и има обем от 3100 mAh. Разбира се Xperia Z3 не се бои от прах и вода (IP68). Тук са и предните стерео говорители S-Force.

Sony Xperia Z3 ще стартира с последната версия на Android – 4.4.4 KitKat. Смартфонът ще бъде наличен в няколко сравнително консервативни цвята – черен, бял, меден (бронзов) и маслено зелен цвят. Z3 ще бъде един от малкото флагмани, които имат версия с две сим-карти. Японската компания не уточни начална цена и дата на смартфона, но със сигурност можем да го очакваме през следващите няколко месеца, а съдейки по неговия предшественик, цената без договор в Европа ще бъде около €570.