Най-накрая! След месеци на спекулиране, догадки и изтичащи снимки, Samsung представиха тазгодишния си флагман Galaxy S8 и неговия по-голям брат Galaxy S8+. ДиДжей Кох започна презентацията с думите „Samsung Galaxy S8 поставя началото на нова ера в смартфон дизайна и фантастични услуги, предлагайки изцяло нови начини за изживяване на света“. Но, както ще видите, много от нещата, които знаехме за устройството, се потвърдиха, така че нека не се бавим повече, а направо да започнем със спецификациите, които не са кой знае колко изненадващи.

Samsung Galaxy S8 идва с процесор Qualcomm Snapdragon 835, за който тази вечер се изговориха много приказки, но той всъщност съвсем скоро ще се разпространи глобално. Другият вариант за процесор е Samsung Exynos 8895 в някои райони. Интересното е, че Samsung представят чисто нов чип, който е 10nm. На теория това би трябвало да увеличи потреблението, но ще видим… Цели 4GB RAM пристигат с осмицата. Вътрешната му памет е 64GB, като има възможност да бъде разширена с помощта на microSD карта до 256GB.

Samsung-Galaxy-S8-event-photo-10 Потребителите ще имат на разположение още скенер на ириса като при Note 7, както и превърналите се в стандарт при Samsung функционалности Knox и Samsung Pay. И това, което е новото, така нареченото „Facial Recognition“, за най-бързо и удобно отключване. Просто вадите устройството от джоба си, то разпознава чертите на лицето ви и се отключва – абсолютно без никакви усилия. Разбира се, за успокоение на всички, аудио жакът е наличен…

IP68 водо и прахо-устойчивост също има, но липсва друго нещо – Home бутонът. Това обаче не е болка за умиране, а просто стъпка встрани от традицията, в която той се беше превърнал през годините. Обаче не приемайте думата „липсва“ буквално. Всъщност Home бутон има. Но, както и всичко останало направено в телефона, той е скрит под дисплея, за да може Samsung да ви предоставят още дисплей. Мястото му е същото и даже, когато натискате въображаемия бутон имате усещането, че наистина натискате копче.

Samsung-Galaxy-S8-event-photo-5Скенерът за пръстови отпечатъци без, който нямаше как да минат, е преместен върху задния панел на устройството. Мястото му обаче е малко необичайно – точно до камерата. Остава да видим дали това няма да направи скенера по-труднодостъпен и неудобен за ползване…

При Galaxy S8+ имаме същите характеристики, но в по-различен размер на устройството. Ето защо стигаме и до дисплея наречен „Infinity Display“, който всъщност е звездата на вечерта.

Дисплей

Samsung-Galaxy-S8-event-photo-14Още в началото на премиерата и след това няколко пъти видяхме думите „Unbox your phone“. Така започва и видео интродукцията на телефона. Досещате ли се обаче, какво имат предвид Samsung с това „unbox“?

Диагоналът при Galaxy S8 е 5.8 инча, като размерите на самото устройство са 148,9 x 68,1 x 8 милиметра. Дисплеят, разбира се, е AMOLED с максимална резолюция Quad HD+ 2960 x 1440 (и възможност за избор от Full HD+ 2220 x 1080, или HD+ 1480 x 720). Както виждате, отношението на страните е малко по-голямо дори от това на LG G6 – то е 18.5:9, което пък обаче ще ви прави проблем, когато гледате някакъв TV материал например.

Samsung Galaxy S8+ пък е с диагонал на дисплея 6.2 инча и същата резолюция. Размерите на по-големия брат са съответно 152.4 x 78.5 x 8 милиметра. И двата смартфона са със закривени екрани и тази година нямаме възможност да изберем устройство със традиционен плосък дисплей.

Рамки почти няма, не може да се разбере даже кога от екрана се преминава към рамката. Всичко е постигнато точно благодарение на ефекта „Infinity“. Това имат и предвид с „Unbox your phone“ – „Извадете телефона от кутията“ или образно казано – махнете рамките на дисплея. Samsung са ни предоставили възможно най-големия дисплей за телефони с такива размери. Тоест – възможно най-голям екран, но не ни задължават да си купуваме по-големи устройства, което е най-хубавото.

Камера

Samsung-Galaxy-S8-event-photo-16Основната камера на корейския флагман е точно каквато очаквахме – 12-мегапикселова с Dual Pixel технологията за невероятни снимки при слаба светлина, зуум и снимки без замъгляване… Освен всичко останало, потвърди се и слухът от по-рано вчера, че нейният сензор (който е производство на Sony) може да снима видео при 1000 кадъра в секунда. Размерът на пикселите е 1.4 μm, докато този на самия сензор е 1/2.5″. Накратко камерата е същата, като тази на Galaxy S7, но с някои софтуерни промени, които да повишат качеството на снимките. Една от тях е така наречената Multiframe processing технология за правене на няколко снимки наведнъж.

Предната камера на Galaxy S8 е с резолюция 8 мегапиксела и обещава перфектни селфита. Блендата ѝ е същата f/1.7, като тя притежава смарт автофокус и разпознава лица, което е добре, особено, ако се опитвате да се снимате с една ръка.

Важно е да се отбележи, че както Galaxy S8, така и Galaxy S8+ са с еднакви камери. Двойно-камерна система няма. Изглежда компанията възнамерява да я запази за Note 8.

Батерия

Samsung-Galaxy-S8-event-photo-9Първото нещо, което идва на ума на всеки, когато чуе думите „батерия“ и „Samsung“, е „Ще избухне ли?“. Тази вечер няколко пъти беше поднесено извинение на клиентите на компанията и бе натъкната новата 8-степенна система за сигурност на устройствата.

S8 е с 3000mAh батерия, а плюс моделът е с по-голяма – 3500mAh, същата, каквато имаше и Note 7. Тази батерия обаче дали ще бъде достатъчна, за този огромен дисплей?

Телефоните имат обаче и Qualcomm Quick Charge, за да можете да зареждате устройството си, веднага щом видите, че батерията ви ще падне. Безжични зарядни обаче ще трябва да си закупите отделно, тъй като такива в кутиите на флагманите няма.

Bixby

Samsung-Galaxy-S8-event-photo-35

Bixby е асистентът на Galaxy S8, който помага на потребителите да се възползват максимално от своето устройство. Първоначално гласовата функция на Bixby ще интегрира няколко стандартни приложения и функционалности на Samsung, включително Камера, Контакти, Галерия, Съобщения и Настройки, като в близкото бъдеще възможностите му ще бъдат разширени с още приложения на компанията и външни разработчици. Интересното е обаче, че Bixby ще поддържа приложенията на телефона, но няма да може да отговаря на въпроси като: „Колко километра са от тук до Гренландия?“.

Кратко натискане на специалния бутон за асистента, ще ви заведе право ви Bixby Home. Ако задържите бутона по-дълго се включват свойствата на Bixby’s voice. Има и малък бутон в Камера, който ви показва AR свойствата на Bixby.

Потребителите могат също да пазаруват, да търсят изображения и да получават детайли за местата около тях с помощта на технологията за разпознаване на изображенията на Bixby. Можете например да снимате даден обект и Bixby ще ви покаже откъде можете да си го закупите. С времето, Bixby ще бъде подобрен така, че да може да се свързва с различни устройства, приложения и услуги като универсален интерфейс.

Колкото до Google Assistant – него все още го има в Galaxy устройствата.

Цени и наличност

Samsung-Galaxy-S8-event-photo-12Цените на Galaxy S8 не бяха обявени. Изглежда компанията остава това в ръцете на мобилните оператори и магазините, които ще продават устройствата. Цветовете, в които ще се предлагат, са Midnight Black, Arctic Silver, Maple Gold, Coral Blue и Orchid Gray. Предварителните поръчки за новите корейски флагмани започват още от утре, като с телефона ще вървят първокласни слушалки от AKG. В магазините го очакваме от 21 април, но само в някои райони.

Най-важният въпрос обаче е дали Samsung ще успее да върне доверието на своите клиенти след случката с Note 7… Вие как мислите? Доволни ли сте от това, което ви представиха корейците тази вечер и замисляте ли се да си купите някое от двете устройства?

1 коментар

Comments are closed.