samsung-logo

Samsung пусна на пазара своя нов флагман Galaxy S5 през април, но според отчет на компанията за приходите, стана ясно че продажбите на S5 са доста слаби. Според информация от Wall Street Journal смартфонът на корейската компанията е с 40% по-малко реализирани продажби от очакваното.

ВИЖ ОЩЕ: SONY ПЛАНИРА ДА НАМАЛИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА СМАРТФОНИ И ТЕЛЕВИЗОРИ 

Доста интересeн е и фактът, че през първите три месеца Samsung е продала 12 милиона бройки от S5, което е спад с почти 4 милиона в сравнение с купените Galaxy S4 единици за същия период (16 милиона). Това означава, че компанията е произвела повече устройства, които в крайна сметка ще стоят в складовете. Продажбите са паднали във всички страни, освен САЩ, но най-значителна е промяната в Китай (с 50% по-малко купени S5).

Тези резултати най-вероятно се дължат на засилената конкуренция на китайския пазар в лицето на Xiaomi и Meizu, които предлагат доста впечатляващи устройства на по-малко впечатляващи цени. Допреди няколко години самото име Samsung беше достатъчно, за да привлече повече потенциални купувачи, но днес пазарът се разраства и в него навлизат нови и силни играчи.

Смята се, че Samsung ще въведе основни промени в ръководството, като този ход е резултат от резкия спад в продажбите. Най-вероятно Джей Кей Шин ще бъде отстранен от поста си на ръководител на мобилния бизнес на Samsung, а неговото място ще се заеме от Би Кей Юн, който в момента отговаря за продуктите за дома и телевизионния бизнес.