Samsung Galaxy Note 8 е тук; вижте всичко за него

Цяла година Samsung се борят да заличат спомените на своите клиенти за злополуката, наречена Samsung Galaxy Note 7. Това определено е едно доста трудно предизвикателство и точно затова всички очакваха с огромно нетърпение да излезе следващото поколение смартфон от тази серия. Дали корейската компания успя да оправдае очакванията на всички? Ще ви оставим да прецените сами.

Почти всички спекулации преди премиерата се оказаха истина. Дизайнът на Note 8 е почти същия, като този на Galaxy S8 Plus. Изключение прави разбира се малко по-големия дисплей. Вместо 6.2-инчов, Note 8 ще има екран с диагонал от 6.3-инча. Ъглите изглеждат малко по-квадратни, а страните – не толкова извити. Естествено, че дисплеят е извит; сега просто имате малко повече плоска повърхност, върху която да работите. Galaxy Note 8 тежи малко повече от S8 Plus – 195 грама, което макар да ви се струва минимална разлика (S8 Plus е 173), определено се усеща.

И цветовете са тези, които очаквахме: Midnight Black, Maple Gold, Orchid Grey и Deep Sea Blue. Не се знае обаче дали всички цветове ще са налични във всеки регион (златно и синьо например няма да се продават в САЩ).

Когато по време на премиерата се заговори за хардуера на Galaxy Note 8, от Samsung подходиха по много интересен начин. Направиха сравнение с Galaxy Note 5, който както знаем вече е на две години и сякаш Note 7 въобще не е съществувал. Чуваха се и реплики от рода на “най-добрият Note, който сме правили досега”. Е, разбира се, ако го сравним със седмицата… силно се надяваме да е по-добър.

Представителите на компанията също така ни разказаха и за новия S Pen. “S Pen е много чувствителен на допир и водоустойчив” – думи, които бяха изречени и миналата година по време на премиерата на Note 7. Можем да предположим, че това е абсолютно същия стилус, като този 2016 г.

Самият Note обаче притежава значителни промени, макар да не видяхме нищо кой знае колко неочаквано. Телефонът е с процесор Snapdragon 835, 64GB памет, като има и слот за microSD карта. Може би най-значителната разлика между Galaxy S8 и новия Note е в RAM паметта. Note 8 идва с цели 6GB, докато S8 (и двата модела от серията) са с 4GB.

Батерията този път е 3300 mAh. Очевидно корейците този път са решили да играят на сигурно, все тук се издъниха миналата година.

Другата значителна промяна е камерата. Samsung са оборудвали осмицата с два 12-мегапикселови сензора. Широкоъгълният е с отвор на блендата f/1.6, а другата – с f/2.4. Но това, с което се похвалиха от компанията е всъщност, че Galaxy Note 8 е първият смартфон, който е с опитичен стабилизатор на изображението и на двете камери.

Разбира се, веднага бе направено сравнение между камерите на Note 8 и тези на iPhone 7 Plus. От това, което видяхме, тази на Samsung устройството изглежда значително по-добра.

С двойната камера, разбира се, идват и нови режими на снимане. Има нов портретен режим, който автоматично замъглява фона зад обекта, който фотографирате. Забавното в случая е, че можете да регулирате степените на ефекта и да добавяте даден ефект или съответно да го премахвате, след като изображението вече е било заснето. “Dual Capture” режимът е по-интересен. Когато го използвате, телефонът прави обикновената “обща” снимка от двете камери, но и запазва изображенията от двете камери поотделно.

За съжаление, компанията е решила да остави скенера за пръстови отпечатъци на същото мято като при Galaxy S8 (до камерата), така че докато снимате с Note 8 може да получите един нежелан ефект на замазана снимка, в случай че с пръст сте обърквали скенера с камерата.

Samsung Galaxy Note 8 пристига с Android 7.1.1 Nougat. Когато говорим за софтуера, не трябва да забравяме и Bixby. Компанията е решила да остави физическия бутон, който директно включва дигиталния асистент на смартфона. Колкото до възможностите му – все още предстои да разберем как се справя, след като бе обявено, че Bixby вече е наличен в 200 държави по света (макар и само на английски/корейски).

Ако пък държите да превърнете мобилното си устройство в компютър, можете да се обърнете към аксесоара Samsung DeX. Джаджата, представена по-рано е съвместима и с новия фаблет на корейците, като беше изтъкната възможността да стартирате конферентен разговор на телефона и да го завършите на монитора в офиса си.

Допълнителни функции са например Apps Edge за стартиране на две приложения едновременно, както и конвертиране на видеа в GIF анимации.

Има и няколко нови трика, които можете да правите с S Pen. Ако имате нужда да запишете бърза бележка, смартфонът поддържа до 100 страници бележки в режим Screen Off Memo. Той се активира след издърпване на стилуса при изключен дисплей. Функцията Translate, въведена още при Note 7, сега ви позволява да превеждате цели изречения незабавно чрез S Pen на 71 езика.

Изглежда Samsung тази година ще разчитат главно на камерата на Galaxy Note 8, както и на неговия S Pen, за да привлекат вниманието на потенциалните потребители. Конкуренцията обаче е жестока. С наличието на първокласни смартфони на пазара в момента, Samsung ще трябва да се потрудят доста, ако искат клиентите да изберат тях. Това, в което вярва компанията е, че със сигурност още има хора, които обичат тази серия и биха си купили новия флагман въпреки лошата слава от миналата година.

Колкото до самата цена, тя варира в различните региони около 950 долара с подарък специални слушалки AKG. В България смартфонът вече може да бъде поръчан предварително от различните оператори и струва 1199,99 лева с договор и стига 2189,90 лева без обвързване.