магове 1Малките игри с карти са станали неизменна част от колекциите на много от феновете, които си падат по настолни забавления. Не, не говоря за микро заглавията, които отбелязаха своя възход и падение през миналата година. Искам да обърна внимание на онези, които всеки от нас някога е опитвал, без значение дали си пада по тридневни Twilight Imperium сесии, или предпочита никому непознати бар-игри като Hipster Dice.

Причината малките картови игри да се задържат стабилно вече немалко години на настолната сцена е в това, че те са достатъчно кратки и леки, за да не изискват сериозни приготовления и обяснения. От друга страна, по-успешните от тях се справят и с това да бъдат доста привлекателни и интересни, без да се усложняват излишно. Именно за една такава игра (или по-скоро три) ще ви поговоря днес.

Серията Магове носи оригиналното име Wizard и извън България се издава от Amigo. У нас игрите се превеждат и разпространяват от Фантасмагория, които любезно ни ги предоставиха за това ревю. И въпреки че е на няколко десетилетия, Магове определено има какво да ви покаже. Какво представляват различните игри и дали си заслужава да добавите всяка една от тях в колекцията си – в следващите редове.

Магове

магове 2
Основната игра от серията.

Магове приемам за „основната” от трите игри, не само защото е излязла по-рано от останалите, а понеже до голяма степен те са базирани на нея, макар и да не са точно варианти. В кутията на Магове ще намерите тесте карти, книжка, в която да записвате резултатите си, както и пергамент с правилата. Приятно впечатление още от началото прави листовката с правилата, защото започва с нещо като предистория и се опитва да въведе тема в иначе доста абстрактната игра.

Илюстрациите на картите са разнообразни и макар да нямат реално приложение създават усещането за мистична фентъзи тема. При прочитане на правилата на Магове пък, освен това, че е много лесна за научаване, ще ви направи впечатление, че играта много наподобява вариант на игра със стандартно тесте карти. Четирите бои са преименувани на раси, но все пак за улеснение е оставена цветовата разлика.

Тъй като в Магове поемате ролята на чираци-вълшебници, които се упражняват в древното изкуство на предсказване на бъдещето, трябва да отгатнете колко „ръце” ще успеете да спечелите през всеки рунд. За целта получавате ръка от карти, която се увеличава като количество с напредването на рундовете. Самите карти имат стойности от едно до тринадесет, а има и такива, които представляват „жокери”, които в играта са наречени магове и винаги печелят ръцете. Освен тях, ще намерите и четири карти с шутове, които пък никога не могат да победят.

магове 5
Правилата са приятно кратки.

Основата на геймплея на Магове много наподобява една от най-известните игри със стандартни карти – „Война”. Играчите се редуват да поставят карти в средата, като най-голямата от тях печели съответната ръка. За разлика от Войната обаче, тук е налице някакъв реален геймплей, защото целта ви не винаги ще бъде да спечелите най-много ръце, а да ги докарате до точно толкова, колкото сте предсказали. Това е така, защото точките се разпределят на края на всеки рунд в зависимост именно от точността на познанието ви.

Ако успеете да нагласите ръцете си така, че да познаете точно (или просто сте големи късметлии), ще спечелите доста допълнителни точки, които са решаващи в повечето разигравания. В противен случай можете дори и да загубите точки, особено ако предсказанието ви е доста далеч от реалността. Тъй като знаете предсказанията на останалите пък, можете да се опитвате да ги прецакате като им пречите да постигнат желания брой ръце – това е и моята любима стратегия.

магове 6
Различните бои са всъщност четири раси.

Другата важна особеност на Магове е, че в почти всеки рунд ще имате определена боя, която играе ролята на коз и винаги побеждава останалите. Това доста променя възможностите ви и на пръв поглед внася много късмет, защото е напълно възможно някой да изтегли страхотна ръка. На практика обаче, една добра ръка не ви гарантира вярно предсказание и скоро ще разберете, че Магове е много по-стратегическа игра, отколкото изглежда.