Apple и Qualcomm продължават войната помежду си. След като през януари Купертино съди производителя на чипове, сега Qualcomm отвръщат с нов съдебен иск. Според 139-страничния документ, представен в съда, Apple не използват пълния потенциал на чиповете от Qualcomm като по този начин представят конкурентите от Intel като по-добри.

Подробната причина, поради която Qualcomm отвръщат на удара е, че Apple нарочно не позволяват iPhone устройствата да използват пълния капацитет на чиповете. Така изглежда, че ябълковите смартфони с Qualcomm чипове са също толкова мощни, колкото тези с такива от Intel. Това обаче, според Qualcomm, не е така. Според тях техните са много по-способни, но Apple технически не позволяват това да бъде тествано и проверено при iPhone.

Производителят още твърди, че Apple са ги заплашили да си мълчат за способностите на чиповете. Каква би била ползата от това, не е ясно.

Съдебното дело идва само месеци след началото на борбата между двете компании, когато Apple поиска от Qualcomm един милиард долара обезщетение. Само дни преди това щатски регулатори също съдиха Qualcomm, този път за нелоялна конкуренция.