auo

01

Дълго време имаше слухове, че Samsung ще представи Quad HD (1440 x 2560 пиксела) Super AMOLED дисплей, като първите слухове бяха, че ще го видим c Galaxy S5, след това, че ще дойде заедно със спекулираната „луксозна“ F серия от смартфони с премиум дизайн или, както сега се твърдни, с Note 4. Поради тази причина много от нас очакваха именно Samsung да бъде компанията, която първа ще обави Quad HD AMOLED панел, но технологичната индрустрия е пълна с изненада и този ход дойде от AUO.

auo

Тайванската компанията носи името AU Optronics и е един от най-големите производители на дисплеи с голям набор от клиенти, в това число и Samsung. AUO обяви, че „успешно е разработила 5.7-инчов WQHD AMOLED панел с най-високата разделителна способност в света.“ Този екран има резолюция от 1440 х 2560 пиксела с гъстота на пикселите от 513ppi. Смартфонът с най-голямата резолюция до момента е 5.5-инчовия Oppo Find 7a, който е с QHD 538ppi екран, но той е с LCD технология и дори все още не е пуснат в продажба. Другият обявен с QHD панел е 6-инчовия Vivo Xplay 3S, който може да бъде закупен, но отново е с LCD.

Обявеният от AUO 5.7-инчов панел е AMOLED дисплей с най-виската резолюция представян до момента, като компанията казва, че е също така е създала и 6-инов Quad HD AMOLED панел. Тайванския производител не е пропуснал и пазараната ниша с малки AMOLED екрани, обявявайки и 1.6-инчовия дисплей за носими устройства.