Една от основните цели при създаването и продажбата на модулни смартфони, като Project Ara или Puzzlephone, е те да доведат до намаляване на отпадъците. Малко се говори обаче за това как ще се изхвърлят модулите, които вече не могат да бъдат използвани. Финландската компания Circular Devices, която работи по Puzzlephone, разкри своя отговор на този въпрос. Той се нарича Puzzlecluster и представлява един суперкомпютър с почти безгранични възможности за разширяване.

ВИЖ ОЩЕ: КАК ДА СЕ ЗАЩИТИМ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Концепцията е доста проста: когато един собственик на Puzzlephone реши да обнови своя модулен телефон, старият модул може да се използва за захранването на универсален компютър. С много различни стари смартфон процесори комбинирани в клъстери ще трябва да има достатъчно процесорна мощ, за да направи Puzzlecluster полезно допълнение към бизнеса на даден клиент и да даде на модулите един нов живот.

В допълнение към традиционното захранване, концепцията е в състояние да използва и батерийните модули от Puzzlephone. Circular Devices казва, че Puzzlecluster може да има приложения в научните изследвания и анализ на данни, както и за рендиращи ферми и вътрешни облачни услуги. И това е само част от възможните приложения. Първоначалните илюстрации показват малък куб, който може да приеме само няколко модула наведнъж, но мотрисите могат да се комбинират, за да се създаде още по-мощен компютър.

Засега Puzzlecluster е само концепция, но в нея има огромен потенциал. Определено това е добра идея и разкрива Puzzlephone в една още по-оптимистична картинка, която показва какво можем да направим със смартфон модулите, след като загубят своята актуалност.

Large Image Apple