Powerwall. Така се казва новият продукт на Tesla, който беше представен от Илон Мъск в четвъртък на специално събитие в Хаутхорн, Калифорния. Това е решението на иноватора за едно по-добро бъдеще, както за отделния консуматор, така и за цялата ни планета. Презентацията си той започна с факта, че само САЩ произвежда 2 милиарда тона въглероден диоксид годишно (според други източници, за 2006 година газовете са били 5 милиарда тона). Това са умопомрачителни суми, които надали изобщо можете да си представите. Излиза обаче, че за да се прехвърли нашият свят към възобновяема и чиста енергия не се изисква много – напълно постижимо е. И първата стъпка току-що беше направена от подразделението Tesla Energy.

Спецификациите

Батерията за дома Powerwall тежи само сто килограма, може да бъде монтирана у вас или на стената отвън на къщата ви, като големината ѝ е 130х86х18 сантиметра. Идва в различни цветове и два мощни варианта – 7kWh и 10kWh. Това е напълно достатъчно за ежедневно ползване. С по-малката зареждате през деня от соларен панел (батериите са съвместими с панелите на SolarCity) или през нощта от мрежата на нощна тарифа и я ползвате през цялото време. По-голямата може да действа и като резервен вариант, ако токът ви спре. Имате опция и изцяло да се изключите от мрежата на електроснабдителните дружества, за което може да помогне един такъв соларен панел. Това е възможно благодарение на мощността на Powerwall – само един хладилник изразходва около 5kWh дневно, което значи, че само той може да работи две денонощия на батерията. Останалите ви електроуреди използват доста по-малко енергия, пък и малко от тях работят постоянно.

Снимка: Tesla Motors

Powerpack пък е решението на Tesla за бизнес и индустриални цели – батерии с големината на компютърни сървъри, които могат да захранят цяла сграда, фабрика или пък някаква мрежа. Те са във формата на блокове от по 100kWh, които могат да бъдат сглобени по няколко наведнъж, за да постигнат мощност от 10MWh. Интересното по време на презентацията на Мъск бе, че той показа как едни такива батерии захранват цялата сграда, в която се провежда събитието. Те са били заредени от соларни панели през деня и електромерът, възран към мрежата, показваше нула. Това, заедно с явните възможности на новите продукти, удиви присъстващите.

Като говорим за въпросната презентация от миналата седмица, няма как да не споменем и речта на Илон Мъск. Тя беше истинска, неподправена и приятелска. Мъск не само стана и започна да говори, той комуникира с присъстващите. Направи ми добро впечатление и че думите му не бяха заучени. Той просто стана и каза каквото имаше да каже. Той иска да ви продаде батерия, но не каква да е, а такава, която да помогне за подобряване на света, в който живеем. И всичко това беше толкова вдъхновяващо, защото иноваторът иска да промени бъдещето, не да ви продаде телефон, малко по-добър от миналогодишния – да направи света едно по-добро място. Вижте сами обаче:

Стига толкова за самата презентация. Всички знаете колко любим ни е Илон Мъск тук в Smart News. Когато изгледате видеото, ще създадете свое собствено мнение за нещата. Сигурно ви е интересно обаче колко ще струва луксът да се откъснете от постоянно покачващите се цени на тока и кога може да стане това. Ще ви кажа. Можете да поръчате батерия Powerwall още сега, като цените са 3000 долара за 7kWh варианта и 3500 долара за тази с мощност 10kWh (цените не включват трансформатор на напрежение и монтаж). Доставките започват късното лято на 2015 година, а тези на Powerpack малко след това. За нас, българите, цената може и да звучи главоломна, но замислете се – веднъж щом избиете парите от тази батерия, ще сте на печалба. При прости сметки, ако едно средностатистическо домакинство изразходва по 500kWh енергия на месец, това са около 80 лева за електроенергия. Батерията ще струва около 5000 долара с монтажа и всичко друго необходимо, включително най-вероятно и соларен панел от SolarCity. При сегашния курс на долара, това означава, че си избивате използваната електроенергия от мрежата за около 9 години, ако ползвате само слънчева енергия.

За кого е тази батерия?

Да, идеята е, че всички могат да се възползват от нея, но може би все още тя не е най-добрият вариант за потенциални клиенти в България. Можете да се възползвате от Powerwall, ако живеете на място с чести прекъсвания на тока или липса на такъв – вили, отдалечени села и т.н, или ако просто искате да сте част от бъдещето и можете да си го позволите. Можете да прочетете повече, както и да поръчате батерия, на страницата на Tesla Energy ето тук.

Да, има много алтернативи на Powerwall, които се предлагат на пазара, но те са съвсем различни – популярните и много по-евтини батерии в момента са оловно-киселинни, което може да се сметне за опасно и вредно. Също така тежат ужасно много, като са грозни и обемисти, а за краткия им живот изобщо няма да говорим – 3000 цикъла на зареждане за батерия за дома е страшно малко. Освен че Powerwall е удобен и сравнително лек, литиево-йонната му вътрешност позволява дълъг живот, бързо зареждане и устойчивост. Гаранцията, която Tesla ви дават, е 10 години, като в никакъв случай това не значи, че животът на батерията е само толкова.

Снимка: Tesla Motors

В заключение…

Мога само да цитирам Мъск и неговата презентация – наистина е по силите ни да загърбим изкопаемите горива и да променим себе си и света. За да се захранят целите Съединени Щати, са необходими 160 милиона Powerpack батерии. За целия свят само 2 милиарда. Не, числото не е толкова голямо. По улиците на планетата в момента има около 2 милиарда автомобила, а за място няма нужда да се притеснявате – имаме достатъчно. За да се постигне това, е необходимо колективното желание на хората да се променят. Нужно е и още нещо, за да направим ние първата крачка – една на пръв поглед нищожна джаджа, изобретена от Мъск и компания, която да захрани домът ни с енергия от Слънцето, да ни направи независими от изкопаемите горива и да освободи Земята от грозното замърсяване, които ѝ причиняваме. Може да звучи клиширано, но е така. Мъск е човек, който няма страх да погледне какво ни чака зад ъгъла и да направи всичко по силите си, за да го промени. И за това аз мога само да го поздравя. А вие?