ebay_paypal

През октомври 2012 Paypal стана дъщерно дружество, изцяло притежавано от популярната компания за електронна търговия eBay. Партньорството между компаниите обаче започва от 2002, като предимствата на двете услуги взаимно се допълват и допринасят за превръщането им в гигантите, които са днес.

Представители на eBay обаче обявиха, че поради „бързо променящата се сфера на глобална търговия и плащания“ PayPal и eBay ще бъдат разделени в две напълно самостоятелни компании. По този начин те ще могат да се фокусират върху „огромните възможности“, които стоят пред тях. Текущият президент на eBay Marketplaces Девин Уениг ще стане новият изпълнителен директор на компанията, когато преструктурирането бъде завършено към средата на следващата година. По това време в длъжност ще стъпи и Дан Шулман, като изпълнителен директор на PayPal. Шулман се присъедини към компанията тази година, след като бе привлечен от друг финансов гигант – American Express.

На пръв поглед разцеплението е логично – добивайки (сравнителна) самостоятелност, PayPal и eBay ще могат да се концентрират върху основната си дейност, както и да предприемат по-рисковани бизнес начинания. Целта на eBay е да затвърдят пазарния си дял в сферата на електронната търговията, а пък PayPal ще работят над превръщането си в безспорен лидер в онлайн разплащанията.

На всички обаче е ясно, че за този ход има една основна причина. Превръщайки се в самостоятелна компания, PayPal ще може да се фокусира върху най-голямата заплаха от създаването си – Apple Pay. Навлизането на последните обеща рязка промяна в сферата на интернет плащанията. Анализатори предричат огромен скок при популяризирането на т.нар „дигитални портфейли“ и мобилни плащания. Поради огромната популярност, на която се радват новите iPhone 6 и iPhone 6 Plus смартфони и леснотата на използване на новата услуга, Apple се очертава да се превърне в безспорен лидер в категорията. Към момента лидер в тази сфера е именно PayPal, чиято услуга за мобилни плащания има над 6 пъти повече потребители от втората в класирането – Google Wallet.

Успехите на PayPal обаче не се отрязват на цената на акциите на eBay, които търпят сериозни критики напоследък поради липсата на иновации и свежи идеи. Самостоятелни, PayPal няма да бъдат спъвани от проблемите на eBay и ако растежът им продължи със същите темпове, ще успеят да привлекат нови капитали, чрез които да се изправят срещу огромната банкова сметка на Apple. В дългосрочен план това ще се отрази негативно за eBay, тъй като PayPal е не само основният двигател отговорен за ръста на приходите на компанията през последните години, но и има ключова роля в прехода от уеб към мобилна интернет търговия.