Microsoft бе решена да потопи Nokia дълбоко, където никой няма вече да си спомни за тях. Това си мислеха всички от момента, в който миналата година бе обявено, че апаратите Lumia вече ще са с логото на Microsoft, вместо това на финландската компания. Е, днес цялото това нещо се потвърди, след като разбрахме, че и последната частица от Nokia си тръгва от семейството на софтуерния гигант. След като Сатия Надела и приятели предприемат сериозна реорганизация, Стивън Елоп ще трябва да си тръгне.

Елоп преди бе главен изпълнителен директор на Nokia и сега изглежда той не е нужен, за да могат новите планове на Microsoft да се изпълнят. Какви са те, никой не знае, но определено бившият финландски производител на телефони не е включен в тях.

[cquote]Microsoft искат да продават софтуерни продукти[/cquote]

Microsoft е от компаниите, които винаги са се стремяли да продават софтуерни продукти на потребителите. Nokia от друга страна се състоеше от страстни технологични инженери, които създаваха красиви и качествени продукти от сърце. Очевидно това не е нужно на една компания, която е на върха на софтуерните разработки и която върти всичко около своята операционна система. Това, което Microsoft искат да дадат на потребители си, са едни качествени смарфони, които предоставят лесен начин за използване на продукти с логото Microsoft. Никой няма да ви каже това, но то изглежда е така. При Nokia нещата стояха съвсем другояче – там продуктът, който клиента ще държи в ръце, трябваше да е на първо място – така компанията оправдаваше очакванията ни и ни радваше със страхотни неща. Да, може би не всеки телефон на Nokia е бил супер невероятен, но всеки един от тях беше запомнящ се.

Nokia 3310 – най-здравият телефон в историята на всички телефони. Nokia N-Gage – най-безуспешната телефонна игрова конзола, която всички искаха да имат. Ето за това говоря.

Нека не забравяме, че все още съществува Nokia Technologies. Но това не е компанията която всички ние сме свикнали да гледаме. HERE Maps е нещо чудесно, но не е поредният телефон с невероятна камера. Може би никога няма да видим операционната система Android, комбинирана с хардуерните чудеса от Nokia, но това не значи, че няма да спрем да се надяваме. Последната новина, според която LG ще работи с патенти на Nokia Technologies, може да ни вдъхне малко надежда. Въпреки това обаче, Microsoft е убиецът на финландската компания, независимо дали го признавате или не.

Тук не е мястото да спекулираме дали покупката на Nokia от страна на Microsoft е била за добро или не. Това е един разговор за друг път. Тук сме само да си спомним за финландците и невероятната им история, чиято последна страница очевидно затваряме точно в днешния ден, с напускането на Стивън Елоп – последният останал член от първоначалния екип. Но дали никога повече няма да видим устройство, произведено от легендарната компания? Преди време имаше слухове, че Nokia смята отново да започне да прави телефони, но те бяха разнищени. Днес пък главният изпълнителен директор на подразделението, което Microsoft не купи, даде интервю за немско списание, в което споделя, че сериозно смята да продължи с производството на смартфони. До къде ще доведе това, трябва да почакаме, за да разберем.

В крайна сметка може би Nokia не е мъртва наистина. Може би наистина Nokia ще живее, след като умре. Вие как мислите?

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS