Nokia-Lumia-1520-Pictures

Nokia пусна официално изявление, в което коментира спекулациите за връщането си в бизнеса за смартфони. Този път компанията не отрече напълно възможността отново да видим мобилно устройство с нейното име, както направи през април, а написа, че предприемането на този ход е „сложно“.

Говорителят на Nokia Technologies Робърт Морлино заяви, че Nokia се стреми да влезе в този сегмент от пазара, но ако това се случи, компанията ще работи заедно с партньор за производството на смартфоните, както направи и с Android таблета N1, който се произвежда и продава от Foxconn.

Морлино още веднъж напомни, че през 2014 г. Nokia продаде „Devices and Services“ на Microsoft, като с това са предадени и всички „големи възможности за производство, маркетинг и дистрибуция“, необходими за разработката и продажбата на телефони. Той допълва, че в момента компанията остава фокусирана върху „свързания чрез мобилна мрежова инфраструктура свят, картографските услуги, развитието на технологиите и лицензирането“.

Nokia смята, че най-добрият начин за връщане в бизнеса за смартфони e чрез лицензионния модел. Поради тази причина компанията ще търси „партньор от световна класа“, който да поеме призводството, продажбите, маркетинга и поддръжката на клиентите на устройствата с марката Nokia. В това партньоство компанията ще отговаря за дизайна и технологичната диференциация на продуктите.

В изявлението Nokia обяви, че със сигурност няма да видим такъв смартфон на пазара преди четвъртото тримесечие на 2016 г., което е и част от условията по сделката с Microsoft. Това, разбира се, не означава, че компанията през това време няма да работи по нови модели.

Очакваме с нетърпение да видим какво ще ни предложи Nokia, а вие?

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS