Илон Мъск е не само предприемач. Той е футурист, който иска да даде на света чиста енергия, самоуправляващи се електрически автомобили и да изпрати хора на Марс. Явно това обаче не му стига и ето, че в момента сме свидетели на раждането на новата му компания. Тя се нарича Neuralink Corp. и ще разработва мозъчно-компютърни интерфейси.

Ако не сещате веднага за какво става въпрос, ще поясним — миналото лято на конференцията Recode Code Conference той сподели: „Ако приемем каквато и да е степен на напредък [на изкуствения интелект], то ние ще изостанем с много“. За да можем да се борим с конкуренцията от страна на този изкуствен интелект, смята Мъск, трябва да увеличим мисловната си продуктивност. Това, според него, може да стане с т.нар. neural lace — мозъчни импланти, които да ни позволят да се свързваме с компютри.

Neuralink бе регистрирана като компания в Калифорния още през юли миналата година, разкриват от Wall Street Journal. Все още липсва официална информация и коментар от Илон Мъск, но запознати със вътрешните разпоредби твърдят, че за Neuralink вече са наети на работа големи специалисти. Между тях са Ванеса Толоса от Националната лаборатория Лорънс Ливърмор (Lawrence Livermore National Laboratory), която е инженер специалист в работата с гъвкави електроди; Филип Сейбс от Университета Калифорния в Сан Франциско, който изучава как мозъкът контролира движенията; и Тимъти Гарднър, професор в Бостънския университет, поставял мозъчни импланти на птици, за да изучава как пеят.

Само д-р Гарднър е отговорил на запитване от страна на WSJ, като по телефона е потвърдил, че работи за Neuralink. Той обаче е отказал да коментира работата в детайли.

Не е ясно и над какво точно се работи в Neuralink. Неназовани източници, които са коментирали идеята със служители на компанията споделят, че тя ще се насочи към разработване на импланти, помагащи за справяне с труднолечими мозъчни увреждания като епилепсия и тежка депресия. Подобни електроди за лечение на болестта на Паркинсон вече се използват, напомнят от WSJ. Ако по-късно Neuralink получи одобрение от правителството на САЩ, може би ще започнат разработки и на бленуваните от Илон Мъск мозъчни импланти за подобряване мисловната дейност на хората.

Мъск смята да финансира работата на Neuralink самостоятелно. Възможно е обаче да бъде използван и капитал в замяна на дялово участие в другите му компании. Според запознати, финансиране може да бъде получено и от венчър фирмата Founders Fund, собственост на Питър Тиел. Напомняме, че Тиел и Мъск заедно основаха PayPal през далечната 1999 година.

Все още се знае прекалено малко за Neuralink и както виждате, повечето неща знаем благодарение на „запознати с бизнеса“ лица. За това скоро очакваме Илон Мъск да разясни идеята си. След като бе запитан през януари, той сподели в Twitter, че „евентуално следващият месец“ ще има официална информация.