Човечеството трябва да изследва космоса – ние сме любопитни по природа. Но космосът не е толкова гостоприемен, колкото някога сме си мислели. Там човешкото тяло ще бъде изложено на радиация, а освен това липсата на какъвто и да е кислород допълнително усложнява процеса. Същото важи и за повърхността на Марс, където искаме да стъпим – атмосферата е разредена и животът за една хипотетична колония би бил много труден.

Точно за това, със следващата мисия до Международната космическа станция, SpaceX ще достави на борда нов модул, наречен BEAM (Bigelow Expandable Activity Module). Той ще бъде монтиран там и ще помогне на астронавтите да изследват възможността за по-дълъг престой в космоса, благодарение на него.

BEAM е лесен за пренос, защото за да бъде оперативен, трябва да се разшири – действието отнема 45 минути, след което вътрешното му пространство става много по-голямо и предоставя възможност за живеене или инсталиране на различни експерименти.

Такъв тип модули, които евентуално да предоставят и защита от космическа радация, биха били много полезни за бъдещи космически мисии, както до Марс, така и в дълбокия космос. NASA знае това и не се бави с тестовете на такава технология.

BEAM е разработен от Bigelow Aerospace, по договор с NASA.