nasa-wi-fi-chip
Снимка: JPL-Caltech / UCLA

Съвместната работа на NASA и Университетa в Лос Анджелис, Калифорния (UCLA) даде резултат – учени от двете звена разработиха Wi-Fi чип, който може коренно да промени начина, по който използваме своите мобилни и носими устройства. Разработката е дело на Адриян Танг от Jet Propulsion Laboratory (JPL) на NASA и професор Мау-Чунг Франк Чанг от UCLA.

Революционното при новия чип е, че той използва 100 пъти по-малко енергия, за да работи, при това без да жертва от ефикасността си, дори напротив. За да постигнат това, учените са тествали различни технологии и накрая са достигнали до интересно откритие. За да работи един обикновен Wi-Fi чип, то той изпраща сигнал към рутер, който от своя страна след това връща друг сигнал обратно и чипът го засича. Учените от NASA и UCLA са успeли да разработят чип, който работи без да изпраща уникален сигнал – той само приема такива от рутерите, които го заобикалят.

Трудното било да се направи така, че Wi-Fi чипът да разпознава нужните сигнали от тези, които рефлектират например в стените и се връщат обратно. След множество тестове в лаборатория и това било успешно и сега чипът е факт. Но нека споменем нещо и за ефикасността му – не само че чипът ще пести батерия, използващ до цели сто пъти по-малко енергия, но и е доста по-бърз от сегашните. След тестове учените установили, че той може да изпраща и сваля информация със скорости от по 330 мегабита в секунда. Ето това, ако не е невероятно!

В момента представители на NASA и Университетът в Лос Анджелис, Калифорния преговарят с частен производител, който съвсем скоро може да прокара технологията в комерсиалните устройства, използвани от нас всекидневно.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS