microsoft

Миналия месец стана ясно, че Стивън Елоп, бившият главен изпълнителен директор на Nokia, се оттегля от Microsoft, а заедно с него напусна и Марк Пен, който през 2013 г. бе зад кампанията Scroogled, осмиваща услугите на Google. И това не беше всичко. Джо Харлоу, бивша изпълнителна директорка на Nokia, след това отговаряща за телефоните в Microsoft, също реши да освободи поста си.

Сатя Надела, главният изпълнителен директор на Microsoft, тогава предупреди, че предстоят „трудни решения в области, където нещата не вървят“ и изглежда днес ставаме свидетели на първите сериозни действия от страна на компанията. Microsoft ще съкрати 7800 работни места, основно в подразделението за смартфони, като производителят също така съобщи, че отписва 7.6 млрд. долара, свързани с придобиването на бизнеса с мобилни устройства на Nokia, което беше на стойност 7.2 млрд. долара.

„Ние преминаваме от стратегия за нарастване на самостоятелен бизнес със смартфони към стратегия за растеж и създаване на жизнена Windows екосистема. В краткосрочен план ние ще управляваме по-ефективно и фокусирано портфолио за телефони, като се запазва възможността за дългосрочно преоткриване на мобилността“, днес написа Сатя Надела в имейл до служителите.

През юли 2014 г. Надела обяви, че през следващите 12 месеца ще бъдат съкратени 18 000 работни места, но днешните 7800 са част от новата финансова година на Microsoft. Все още не е ясно какво точно планира компанията за портфолиото си, но изпълнителният директор заяви, че фокусът ще падне върху три области – бизнес, стойностни телефони и флагмани, което означава, че вероятно в бъдеще ще виждаме доста по-малко Lumia устройства.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS