windows-9

Microsoft обичат да си мълчат, когато става въпрос за бъдеща версия на Windows. По стара традиция обществото се информираше за Vista и 7 от най-различни „вътрешни течове“ по неофициален път. Но този път представителството на компанията в Китай по погрешка подсказа за бъдещата операционна система.

Microsoft публикува съобщение в социалната мрежа с посланието „Най-новата операционна система от Microsoft – Windows 9 идва скоро, смятате ли, че старт бутонът в долната лява част на работния плот ще се завърне?“.

По-рано тази година Microsoft публикува серия от изображения, които представяха логото на Windows 9, но бързо бяха изтрити. Те бяха само прототипни, но все пак показват идеята на Microsoft за визията на бъдещата Windows операционна система.

Прототипни изображение на Windows 9
Прототипно изображение на Windows 9

По всичко личи, че наистина компанията смята да побърза с разработването на последното поколение Windows. Microsoft планират голямо събитие на 30 септември, което ще представи официално Windows 9. Датата може да се промени, но по традиция компанията ще предостави демонстрационни версии на разработчиците на програми и приложения през септември или октомври. В тези версии се предполага, че ще се видят и първите дългоочаквани промени – новото мини старт меню, премахването на Charms менютата и други промени в потребителския интерфейс.
Очаква се също бъдещите версии да включват Cortana и други функционалности, които все още са в процес на разработка.