След като вчера изтекоха снимки на следващия лаптоп от Microsoft, устройството беше представено на специално събитие. Панос Панай разказа повече за Surface Laptop, който както предполагахме е ориентиран към ученици и студенти.

Нека още в началото да споменем операционната система на лаптопа. Това е Windows 10 S — олекотена версия на новото поколение операционна система от Microsoft, като разликата при нея е, че S версията поддържа само и единствено приложения от Windows Store. Това, което можете да направите обаче, е да платите еднократно 49 долара и да ъпгрейднете Windows 10 S към Windows 10 Pro.

И така, какво представлява Surface Laptop? Това е премиум устройство, както личи от цената му (999 долара за базовия модел). С него Microsoft целят да представят новата си операционна система и да я наложат на пазара. Въпросният базов модел на джаджата предлага най-ново поколение Intel Core i5 процесор и 4GB RAM. PixelSense дисплеят е 13.5-инчов, тъчскрийн, с резолюция 2256 x 1504 пиксела и отношение на страните 3:2.

Surface Laptop е истински лаптоп и за разлика от Surface Pro и Surface Book тук клавиатурата не се откача. Както премиум такавата при Surface Pro 4 и тази е покрита с алкантара, съвпадаща с цвета на устройството.

Новият лаптоп от Microsoft е изключително тънък (само 9,99 милиметра в предната си част) и по думите на Панос Панай притежава най-тънкият тъчскрийн LCD панел, поставян някога в лаптоп. Освен всичко станало, Surface Laptop не притежава вентилатори, а само грил за по-лесно охлаждане. Говорителите пък са интегрирани под клавиатурата, така че да няма никакви излишни отвори.

Говорейки за отвори, Surface Laptop притежава само един Surface конектор, един стандартен USB порт, Mini Display порт и аудио жак — нищо повече от това. Всъщност портът отдясно е Surface конекторът, а не четец за карти памет.

Surface Laptop може да работи със всички аксесоари, съвместими с другите Surface машини — Surface Dial, Surface Pen и докинг станцията за десктоп преживяване. Всички те могат да бъдат закупени по отделно от сайта на Microsoft.

Както споменахме, базовият модел Surface Laptop ще струва 999 долара. Той идва с Core i5 процесор, 4GB RAM и 128GB SSD памет. Наличните цветове са Burgundy, Platinum, Cobalt Blue и Graphite Gold. Продажбата на устройството започва на 15 юни.