Най-накрая! След месеци на спекулации, тийзъри и изтичане на информация, Microsoft представиха конзолата си с кодово име Project Scorpio на гейминг конференцията E3 снощи. Официалното име на джаджата е Xbox One X и това трябва да ви казва, че тя не се различава особено от последния Xbox One S (поне външно, разбира се).

Xbox One X притежава същия дизайн и същите портове като тези на S модела. Отвън единствената разлика е, че One X е съвсем малко по-малък. Контролерът е същият като този на Xbox One X.

Приликите обаче приключват до тук. Новата конзола претежава графичен чип с мощност 6 терафлопа. Това е повече дори от PlayStation 4 Pro с неговите 4,2 терафлопа. Енджинът на видео картата работи на 1172 MHz, докато този на Xbox One — на 853 MHz. За сравнение с текущото поколение, PS 4 Pro пък върви при 911 MHz.

Xbox One X ще дойде с Ultra HD Blu-ray плеър за 4K филми и медия, докато цялата система е с водно охлаждане като при компютрите и видео картите от висок клас (например NVIDIA GTX 1080). Вградената памет е 1TB.

Да не забравяме — Microsoft обявиха 22 ексклузивни заглавия, които ще се появят за Xbox One X по-късно тази година. Между тях е и продължението на популярната поредица Forza Motorsport 7, която ще е една от игрите, вървящи под резолюция 4K и 60 кадъра в секунда. Пет минути геймплей, предоставен от The Verge, можете да гладате по-долу.

Да не забравяме, че Microsoft споменаха и още нещо интригуващо — Xbox One X ще бъде съвместим с игри за Xbox One и Xbox 360. Ето това вече не го очаквахте, нали? Компанията ще използва система за т.нар. super sampling, което ще помогне по-старите игри да изглеждат чудесно, било то и на телевизори с Full HD резолюция. Дори Xbox One игри с резолюции 900p и 1080p ще вървят по подразбиране при 4K и притежателите на по-стари оригинални дискове ще забележат промяна в производителността.

Не на последно място, Xbox One X ще е съвместим и с всички съществуващи Xbox One аксесоари. Новата конзола излиза на пазара в цял свят по-късно тази година, на 7 ноември. Цената ще е по-висока от очакваното — цели 499 долара (499 евро за Европа). Първоначално конзолата ще се предлага само в черно и единствено с памет от 1TB. Forza Motorsport 7 излиза официално малко преди това — на 3 октомври.