windows-10-logo-featured

Все още не знаем точната дата, на която ще бъде пуснат Windows 10, но Microsoft разкри кои ще са версиите на операционната система, когато тя бъде финализирана това лято. Те са седем на брой – Windows 10 Home, Windows 10 Mobile, Windows 10 Pro, Windows 10 Enterprise, Windows 10 Mobile Enterprise, Windows 10 Education, Windows 10 IoT Core.

Това не е първият път, в който Microsoft предлага различни версии на своя софтуер (тази практика беше използвана и при Windows 8), но вероятно за първи път американската компания ясно посочи как точно ще ги позиционира.

Windows 10 Home

Microsoft казва, че това е „десктоп версия, фокусирана върху потребителите“ и ще замени Windows 8 Consumer. Тя ще бъде най-разпространена и използвана на PC-та, лаптопи, таблети и хибриди. С нея ще дойде и гласовият асистент Cornata, новият браузър Microsoft Edge и Continuum. Xbox потребителите също така ще могат да играят Xbox Live игри на персонални компютри с Windows 10 Home.

Windows 10 Mobile

Както подсказва и самото име, тази версия е за смартфони и таблети с по-малки дисплеи. С нея потребителите ще получат новите универсални Windows 10 приложения, както и новите приложения Office, които са оптимизирани за устройства с тъчскрийн.

Windows 10 Pro

Тази версия ще замени Windows 8.1. Тя е създадена за хора с по-малък бизнес, има допълнителни функции, позволяващи на компаниите да работят с приложенията и данните на всички устройства. Потребителите с Windows 10 Pro също така ще могат да се възползват от програмата Windows Update for Business, която улеснява организациите по отношение на сигурността и ъпдейтите от Microsoft.

Windows 10 Enterprise

Windows 10 Enterprise ще замени Windows 8.1 Enterprise. Тази версия е направена за по-големите компании – има подобрени функции за сигурност и също така поддържа програмата Windows Update for Business. Лошото е, че тези с Enterprise няма да могат безплатно да ъпдейтват Windows 10, защото тази версия е само за определени клиенти.

Windows 10 Mobile Enterprise

Това е Windows Phone for Business.  Windows 10 Mobile Enterprise версията, също като Windows 10 Mobile, е предназначена за смартфони и по-малки таблети, но насочена към компании. С нея те ще имат повече контрол над функциите за сигурност, както и как са инсталирани ъпдейтите.

Windows 10 Education

Тази версия e създадена на базата на Enterprise и е предназначена за всички в образователната система – персонала в училищата и университетите, администраторите, учителите и учениците/студентите. Microsoft също така казва, че ще има възможност училища и ученици, използващи Windows 10 Home или Windows 10 Pro, да ъпгрейднат до Windows 10 Education.

Windows 10 IoT Core

Изглежда тази версия ще дойде на мястото на Windows Embedded и ще бъдe използвана за малки свързани устройства (gateway).

„Ние създадохме Windows 10, за да предоставим по-персонална работа при различните устройства. И защото изградихме Windows 10 като услуга, това е само началото на ново поколение Windows. Започвайки тази есен, потребителите могат да очакват иновации и ъпдейти на сигурността за своите Windows 10 устройства“, заяви ръководителят на отдела за Windows маркетинг Тони Профет.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS