В партньорство с Qualcomm, Microsoft представиха първите лаптопи с ARM-базирани процесори. Това ще са устройства, подобни на 2-в-1 таблет-лаптоп джаджите, популярни преди време, но с много повече възможности. Това е така благодарение на Windows 10 операционната система, специално прекомпилирана, така че да работи под Snapdragon процесор.

Първите лаптопи от този тип ще бъдат произведени от HP, Asus и Lenovo, като тези от първите два производителя излизат на пазара веднага. Lenovo очакваме да представят своята разработка в началото на 2018 година. Важно е да отбележим, че конкретно тези три ще са с чип Snapdragon 835.

Благодарение на процесорите от Qualcomm, този тип устройства ще могат да работят на батерия много по-дълго време. От тази гледна точка те приличат повече на iPad Pro, отколкото на 2-в-1 таблет. Microsoft обещават между 20 и 22 часа живот на батерията, но това ще трябва да се провери, когато тези лаптопи излязат на пазара.

Има някои ограничения при ARM-базираните лаптопи, с които потребителите ще трябва да се съобразят обаче, ако искат повече батерия. Едно от тях е, че към момента 64-битови апликации не се поддържат. Освен това няма да можете да инсталирате всяко едно приложение с неговият инсталационен EXE файл, който свалите от интернет. Microsoft са направили нужното, за да можете да инсталирахе x86 версии на най-популярните програми — Photoshop, Chrome, Office и т.н.

Останалите приложения за компютър ще трябва да бъдат прекомпилирани от техните разработчици, за да се поддържат под Windows 10 със Snapdragon процесор.

Говорейки за операционната система, HP и Asus ще предлагат своите машини с Windows 10 S, с възможност за инсталация на кое да е приложение от Windows Store. За ограничено време в началото, потребителите ще имат възможност също така да ъпдейтнат към пълната версия на Windows 10 Pro безплатно.

Остава да изчакаме лаптопите с ARM процесори да се появят на пазара, за да видим какво представляват те, как е работата с тях и заслужава ли си изобщо да съществува още един тип компютърно устройство. Все пак и без това натоварените разработчици ще трябва да се занимават с компилиране на още една версия на приложенията си, специално за ARM лаптопи.