С премиерата на G6 днес на Световния мобилен конгрес в Барселона, LG променят собствената си дефиниция за „флагман“. Може би ще се окаже, че това е най-добрият телефон, който компанията някога е имала.

Дизайнът цели смартфонът да бъде лесно използваем дори с една ръка. Точно затова компанията е намалила до минимум рамките около екрана, но освен това и самата форма на екрана е променена. 5.7-инчовият LCD е с резолюция 2880х1440, със съотношение 18:9 или 2:1, което означава, че е точно два пъти по-дълъг отколкото широк.

Ъглите на дисплея са заоблени, както и на самото устройство, въпреки че формите много не съвпадат. Цели 80% от предната част на смартфона са заети от екрана, което си е направо постижение.

Заоблените краища настрана. Телефонът наистина е доста елегантен и стабилната му метална и стъклена конструкция е страхотна. G6 също така е първият модел от G-сериите, който е водо и прахоустойчив, оценен с IP68.

lg-g6-1Заоблените краища обаче не са просто за гъзария. Измислени са така, за да може да има повече разстояние от краищата на устройството до екрана. По този начин при евентуално изпускане на хендсета, шансовете да се сдобиете със счупено стъкло са много по-малки.

Единственото непроменено нещо, останало от G5, е камерната система. Точно като своя предшественик, G6 има две камери отзад, една с нормални лещи, докато другата прави широкоъгълни фотографии. 5-мегапикселовата селфи камера с 100-градусовото поле също си се запазва. За разлика обаче от G5, широкоъгълната камера на новия флагман се сдобива с 13-мегапикселов сензор, което означава, че качеството на изображението ще бъде почти еднакво и на двете задни камери.

G6 ще бъде с Google Assistant, който преди известно време беше единствено за телефоните Pixel на Google.

Най-големият софтуерен проблем на G6 е свързан с приложенията, които не са проектирани за този тип екран. Повечето апове като Twitter и Facebook запълват екрана напълно, но Pokémon Go например тотално отказва да зареди, докато настройките на играта не се направят така, че тя да си излиза с нейните си съотношения.

lg-g6-2Колкото до хардуера, G6 има какво да покаже. Батерията е 3300mAh и може да се зарежда до 100 процента за 96 минути, но това е и първият по-популярен LG смартфон, чиято батерия няма да може да се вади, за да може устройството да бъде водоустойчиво.

Qualcomm Snapdragon 821 е процесорът на смартфона, вместо чисто новия 835. LG защитава избора си с думите: „Инженерите са по-запознати с 821“. Компанията обаче се е договорила с Qualcomm в 821 на G6 да има свойството на 835, което симулира гладък оптичен зум между обективите на двете камери.

Има доста неща, които ще се харесат в G6. Наистина най-добрия продукт, който LG са показвали досега. Няма обаче нещо кой знае какво, че флагманът да накара компанията да се издигне в йерархията в света на смартфоните. Очевидно е обаче, че LG вече разбират по-добре от това, какво повечето потребители искат от своите телефони. А това е достатъчно, за да може G6 да стане един от най-продаваните телефони тази година.