LG_Samsung_watches

Първият ден на Google I/O донесе много добри новини за почитателите на носимите технологии. Тук своя официален дебют направи LG G Watch, както и изненадващият Samsung Gear Live. Двата часовника са първите устройства, работещи с Android Wear – операционната система на Google, специално разработена за носими джаджи.

LG-G-Watch-2-600x600

Около LG G Wаtch няма много тайни, тъй като в последните месеци изтекоха снимки, видеа и пълните характеристики на устройството. Умният часовник на LG има 1.65-инчов IPS LCD дисплей с резолюция от 280 х 280 пиксела. Устройството използва Qualcomm Snapdragon 400, с 512 MB рам памет и 4 GB свободно пространство. G Watch има устойчивост срещу прах и вода с рейтинг IP67, което означава, че може да бъде потопен в до 1 метър вода за 30 минути.

LG G Watch има богат набор от сензори – жироскоп, акселерометър и компас, а за връзка със смартфон използва BLuetooth 4.0. Устройството ще се предлага в два цвята – черен и бял/златен, като каишката му ще може да бъде заменена със стандартна 22-милиметрова (най-популярния стандарт).

Gear_Live

Може да се каже, че Samsung Gear Live бе една от изненадите на вечерта. След като корейската компания започна да използва Tizen като операционната система за своите носими аксесоари, е малко странно, че Samsung обявява устройство с Android Wear, което директно да се конкурира със собствените му продукти.

Samsung Gear Live има 1.63 -инчов Super AMOLED дисплей с резолюция от 320 х 320 и 1.2 Ghz процесор (точният модел все още не е ясен). Подобно на G Watch, часовникът на Samsung има 512 MB рам памет, 4 GB свободно пространство, Bluetooth 4.0 и IP67 рейтинг за издържливост на прах и вода. Тук виждаме и популярния за компанията сензор за пулс.  Gear Live ще бъде наличен в два цвята – черен и винено червен. Каишката на часовника също може да бъде сменена, но поради специфичния корпус това ще бъде по-трудна задача в сравнение с G Watch.

Желаещите да се сдобият с часовник с Androd Wear ще имат трудности да изберат едно от двете устройства, тъй като с изключение на дизайна те предлагат сходни функции и всеки има своите недостатъци. Gear Live определено има по-добър дисплей с по-висока резолюция, но G Watch има по-голяма батерия.

lg-g-watch-samsung-gear-live-android-wear

И две устройства могат да бъдат директно закупени от Google Play, като LG G Watch идва на цена от $229, а Samsung Gear Live струва $199. За съжаление, България все още не е сред страните, които имат достъп до тази секция на магазина на Google.