ara-project2

Google продава Motorola Mobility на Lenovo за 2.9 милиарда долара, но сделката няма да включва групата Advanced Technology и проектите, ръководени от бившия директор на DARPA Regina Dugan.

Новината е потвърдена от Lenovo, а запознати със сделката източници твърдят, че екипът, който стои зад разработката на модулното устройство Project Ara, ще се интегрира с екипа на Google Android. Всички близо сто души ще се преместят в Mountain View, Калифорния, където ще продължат работа по проекта. Екипът ще използва ресурсите на Google, за да ускори разработката на модулния телефон, като патентите, свързани с него ще останат собственост на интернет гиганта, въпреки, че Lenovo ще има лиценз за тях.

Google закупи Motorola Mobility за 12.5 милиарда долара, като основната причина беше голямото патентно портфолио на компанията. Под ръководството на интернет гиганта, Motorola пусна едва два телефона и продължава да работи на загуба, което явно е причината Google да се освободи от нея, като запази контрол над патентното портфолио. Не става ясно обаче, дали Lenovo ще получи изключителен лиценз за всички над 2000 патенти, собственост на Motorola Mobility.