Kepler 186f
Художествена концепция на Kepler 186f

Може би малко от вас са запознати с факта, но вярвате или не, изучаването на космоса е по-лесно, отколкото изучаването на нашата планета. Все още има кътчета на земята, които не са и не могат да бъдат достигнати от човека. Любопитен факт е, че ние може би знаем повече за космоса, отколкото за океанското дъно.

НАСА, като водеща правителствена агенция по изучаване на космоса наското откри планета, която е най-близка по условия за живот до нашата от всички останали познати ни до момента. Тя носи името Kepler 186f и до голяма степен прилича на планетата, която обитаваме ние. Kepler 186f има доста близки размери до тези на планетата Земя, като е само с около 10% по-голяма и се намира в така наречената „обитаема зона“. Експерти твърдят, че релефът и също наподобява този, които познаваме ние, а именно скалист с равнини, планини и т.н. Намира се на такова разстояние от слънцето, което предполага, че има и благоприятни условия за наличие на вода.

За съжаление обаче не всичко на Kepler 186f е напълно благоприятно за живот. Подобно на това, което е слънцето за нас и Kepler 186f има своя звезда енергоизточник. Според НАСА, на фона на това, което ние получаваме от слънцето, едва една трета достига до Kepler 186f от нейната звезда. Яркостта и по пладне е приблизително равна на яркостта, която виждаме на земята около един час преди залез. Да не говорим, че все още никой не може да каже дали там има орбита, която позволява наличието на живот. За финал трябва да отбележим, че Kepler 186f е на 500 светлинни години, което отхвърля каквито и да било мисии до там с текущото ни техническо оборудване.

[cquote]Откриването на Kepler 186f е значителна стъпка към намирането на светове като нашата планета Земя[/cquote]

Това заяви Пол Херц, който е директор на отдела по астрофизика в НАСА. От думите му се усеща радост, което е нормално, но тук възникват няколко въпроса. Какво всъщност има на тази планета и кога ще стигнем на нея физически? Търсим ли спасителен кораб за нашата раса и кой ще има правото да засели новата планета, ако въобще някога успеем да отидем там?