Откакто разбрахме, че планети има не само в нашата слънчева система, учените вече десетилетия се опитват да намерят такава, която да наподобява Земята. Причини са две – такава би могла да бъде потенциален нов дом за бъдещите поколения, а също там все пак може вече да има живот. Поради тази причина беше изстрелян и телескопът Kepler, който вече шест години сканира небето и намира екзопланети в нашата галактика. Има откири над 1000 такива, като най-новата е толкова близка по вид до Земята, че учените са смаяни.

Наречена Kepler-452b, планетата обикаля около звездата Kepler-452, намираща се в съзвездието Лебед. Звездата е на около 1400 светлинни години от нас и много наподобява нашето Слънце – температурата и големината ѝ са почти същите, а светимостта е само 20% по-голяма.

Планетата Kepler-452b не само наподобява Земята, ами и обикаля на почти същото разстояние от своята звезда – тя прави една обиколка около нея за 385 дни. Учените от NASA смятат, че Kepler-452b е скалиста планета, като съдят за това по нейната големина, която е един път и половина по-голяма от тази на Земята. Засега не се знае повече, но учените са щастливи от откритието. Ако някъде в космоса има живот, то Kepler-452b е сериозен кандидат, тъй като там водата би била в течно състояние, което позволява развитието на живи организми.

Kepler-452b не е единствената планета-братовчед на Земята, открита до момента. Миналата година ние ви съобщихме за Kepler-186f, която се намира на около 500 светлинни години от тук. Разликата обаче е, че Kepler-186f обикаля около звезда тип червено джудже, която е с много по-ниска температура.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS