jaesa

Запознайте се с J.A.E.S.A. – амбициозен проект, който има за цел да създаде ново поколение изкуствен интелект, надминаващ очакванията ни за това какво може един виртуален асистент.

С пускането на виртуалния асистент Siri Apple вдигна високо летвата за това какво потребителят може да постигне, използвайки своя глас и говорейки на смартфона си по нормален начин. След Siri много компании се опитаха да навлязат в този сегмент, но единствено Google представи добра алтернатива с Google Now.

J.A.E.S.A. е проект на канадската компания Ainova Robotics, която използва платформата Kickstarter, за да финансира своята идея. Създателите са в напреднала фаза на своята работа и няколкото кратки видеоклипове, демонстриращи софтуера в действие, са наистина впечатляващи. J.A.E.S.A. ще работи на най-популярните софтуерни платформи в момента: Windows (PC), Android и iOS.

Това, което отличава J.A.E.S.A. от останалите виртуални асистенти, е умението да разпознава човешкия глас с изключителна прецизност. Потребителят говори по начина, по който го прави, когато разговаря с друго човешко същество, а софтуерът успява правилно да интерпретира неговите думи в 99% от случаите. J.A.E.S.A. разбира се има връзка с интернет и контрол над всички приложения, налични в системата, на която е инсталирана. Софтуерът се учи от потребителя и може да използва информацията в контекст. Също така J.A.E.S.A. може да води неочаквано реалистични разговори, а графичният интерфейс, който програмистите са задали, напомня за J.A.R.V.I.S. от Железния Човек и изглежда наистина футуристично.

До края на проекта остават 4 дни, а досега 1581 човека са подкрепили финансово инициативата. Ако плановете не се объркат, ще можем да видим финалния софтуер до края на тази година. Ако искате да подкрепите проекта или да научите повече, може да посетите официалната му страница в Kickstarter.