iPhone X е тук; още по-як от очакваното

Така чаканият от всички iPhone X беше представен преди броени минути по време на събитието на Apple, веднага след премиерата на iPhone 8 и iPhone 8 Plus. iPhone X, не е „Айфон Хикс“, а „Айфон Тен“, така че както предполагаха слуховете, това е емблематично име за 10-годишнината от първия iPhone.

Главният изпълнителен директор на ябълковия гигант, представи уникалния iPhone X с думите:

„През последното десетилетие ние правехме иновация след иновация, които ни доведоха до този момент, когато можем да създадем устройства, които са много по-интелигентни, далеч по-способни и далеч по-креативни от всякога.“

Чудите се, какво му е толкова уникалното на този iPhone и защо е с различно име? Разберете сами:

iPhone X има стъкло на предната и задната част, а отстрани има „неръждаема стомана“ от хирургична стомана. Той е водоустойчив и се предлага в два цвята: светло сиво (space gray) и сребристо (silver).

Също така има най-високата плътност на пикселите (458 пиксела на инч, за да бъдем точни), както Apple го нарича „Супер ретинен дисплей“ (Super Retina display). Дисплеят е с 5,8 инча и има резолюция от 2436 x 1125. Това е първият OLED дисплей в iPhone, или както Фил Шилер каза: „Това е първият OLED дисплей, който е достатъчно велик, за да бъде в iPhone“. Също като iPhone 8, iPhone X разполага с технология True Tone.

Apple за първи път махна главния бутон, замествайки го с „пръст нагоре от долната част на телефона“ тоест, чрез това движение изпълнявате негова функция. Заедно с голямото кръгло копче, което се използваше и за сензор за пръстови отпечатъци, Купертино се отказаха от Touch ID.

Методът, който го заменя, се нарича Face ID и прави това, което подсказва името: отключва телефона просто когато го погледнете. Как работи? Чрез технологията в нишата в горната част на телефона: тя е съвкупност от инфрачервена система с предната камера и така нареченият flood illuminator – осветител, който изпраща сноп светлина към лицето ви, за да бъде разпознато дори в тъмното.

Купертино дори направи допълнителна стъпка в изграждането на специални невронни мрежи – базирани на двуядрен персонализиран чип – за да може разпознаването на лицето да е в реално време. Тоест е почти невъзможно да измамите телефона със снимка на въпросното лице или дори с професионално направена маска.

Face ID, според Apple, е по-сигурна от Touch ID. Компанията твърди, че има вероятността някой да отключи телефона ви с негово лице е 1 на 1 000 000, като този човек е предполагаемият ви близнак. Така че както казаха на премиерата: „ако нямате зъл роднина, няма от какво да се страхувате“. Новото удостоверяване на лицето ще работи и с Apple Pay и всички приложения, които вече поддържат Touch ID.

Всички ще говорят за снимките и видеата, които могат да се правят на този нов iPhone. Мултитаскингът ще е нещо, за което хората ще имат нужда от време, за да му свикнат напълно. За да отворите iOS Control Center, например, ще трябва да прекарате пръст надолу от горния десен ъгъл.

iPhone X разполага с двойна 12-мегапикселова задна камери и е оборудван с двойно оптично стабилизиране на изображението. Сензорите са по-големи и по-бързи, според Купертино, от досегашните.

Основната камера е с f/1.8 бленда, докато телеобективът има f/2.4 отвор на блендата. Между двете камери има четирицветна True Tone светкавица.

Новият телефон има и стерео високоговорители.

Процесорът A11, който беше представен с iPhone 8 по-рано в събитието, разбира се присъства и в iPhone X. Той е с две работни ядра, четири високоефективни ядра и първият графичен процесор, проектиран от Apple.

Ябълките вече обявиха безжичен пад за зареждане, за да може безжичното зареждане на всички мобилни устройства (iPhone, AirPods, Apple Watch) да се случва едновременно. Наричат системата AirPower. Въпросният пад ще бъде пуснат чак догодина. Така че засега това остава само един хубав проект.

Също така като за говорим за безжичност, iPhone X поддържа LTE Advanced и стандартния Bluetooth 5.0. Все още няма истински приспособления или аксесоари, които можете да използвате с Bluetooth 5, но колкото повече телефони се сдобият по-бързо с него, толкова по-бързо ще започнат да се правят съвместими периферни устройства.

iPhone X е с цената, която очаквахме, а именно – 999 долара. С опция за 64GB, като има и, разбира се, 256-гигабайтова версия. Предварителните поръчки започват по-късно от тези на iPhone 8 и iPhone 8 Plus – на 27 октомври. А доставките – на 3 ноември.

1 коментар

  1. Поръчките за iPhone 8/8 Plus са този месец, а за iPhone X са октомври месец.

Comments are closed.