Снимка: Asa Mathat

По време на презентацията на Intel на CES вчера, главният изпълнителен директор на компанията Браян Крзаник (Brian Krzanich) увери присъстващите, че фиксове за процесорните уязвимости „Meltdown“ и „Spectre“ идват. „Intel очаква да пусне актуализации за повече от 90% от нашите процесори и продукти, представени през последните пет години, в рамките на една седмица; за останалите — до края на януари.“

Нищо не се споменава за по-старите чипове от Intel.

Напомняме, че преди седмица бяха разкрити две сериозни уязвимости в процесорите на всички машини, произведени през последните 20 години, които могат да позволят на хакери да извлекат всякаква потребителска информация от устройството.

Крзаник сподели още, че до момента не е известно „Meltdown“ и „Spectre“ да са били експлоатирани за атака върху потребители. Той още изказа възторг, че толкова много компании са се обединили, за да се справят с проблема.

Засегнат бе и въпроса за това доколко ъпдейтите по сигурността ще се отразят на работата на процесорите. „Вярваме, че ефективността на тези актуализации е силно зависима от работното натоварване [макар че] някои актуализации могат да имат по-голямо въздействие от други.“ Главният изпълнителен директор добави, че Intel ще продължи да работи в сътрудничество с производителите в индустрията, за да намали до минимум процесорните натоварвания, наложени от ъпдейтите.