intel-hdmi-compute-stick

През последните няколко години има засилен интерес към миникомпютрите с най-разнообразно предназначение – от Chromecast за възпроизвеждане на видео до Raspberry Pi за разработка на приложения.

ВИЖ ОЩЕ: CES 2015: ENERGOUS ПРЕДСТАВИ СИСТЕМА, КОЯТО МОЖЕ ДА ЗАРЕЖДА 12 УСТРОЙСТВА

На CES 2015 Intel представи и своето предложение, което се казва Compute Stick. Той е с размерите на Chromecast и работи напълно функционално с Windows 8.1 или Ubuntu. В него е използван 4-ядрен Intel Atom процесор с тактова честота от 1.3 GHz и вграден видео ускорител Intel HD Graphics.

Версията с Windows 8.1 разполага с 32 GB вградена памет и 2 GB RAM памет. Моделът с Ubuntu, предвид по-ниските хардуерни изисквания, има съответно 8 GB вградена и 1 GB оперативна памет. Видео изходът е HDMI, а възможностите за свързване са USB 2.0 порт, microUSB, MicroSD карточетец, Bluetooth 4.0 и Wi-Fi.

Устройството е предназначено за домашните потребители, които искат наистина компактен начин да се свържат към интернет и да могат да работят с най-основните приложения. Нужно е единствено дисплей с HDMI порт.
Голяма част от потребителите вече коментираха в социалните мрежи, че Compute Stick ще е много полезен и като домашен медиа сървър. Продажбите ще започнат по-късно през тази година. Цената ще е 149 щатски долара за версията с Windows 8.1 и 89 щатски долара за Ubuntu модела.