Google работят по нова операционна система. Това разбираме от The Verge, които са се натъкнали на програмния код за софтуера, който в момента живее както на googlesource.com, така и в GutHub. Тази нова операционна система се нарича Fuchsia (чете се като “фюша”; бел. превод) и означава цветът между червено и лилаво. Всъщност нещо подобно е и описанието в софтуерното хранилище на Fuchsia в GitHub – Pink + Purple == Fuchsia (a new Operating System).

Все още не знаем нищо за Fuchsia, освен че по системата работят специалисти в областта на вградени системи (това се вижда от акаунтите, които поддържат хранилището в GitHub). Това може да е знак, че Fuchsia ще е операционна система за Internet of Things технологии от Google – например OnHub рутерът им и начинът му на свързване с други джаджи. Друг жокер за това е и ядрото, върху което е базиран софтуера – Magenta, която от своя страна работи с LittleKernel. Тези ядра са разработени за вградени системи, които не е задължително да имат самостоятелни операционни системи.

От друга страна, The Verge споделят, че Fuchsia може да е дългоочакваната операционна система, която ще обедини Android и Chrome OS. По време на чат разговор с един от разработчиците на Fuchsia – Брайън Суитланд – той е споделил, че в момента софтуерът бива тестван на малки Intel компютри, а работи добре и на лаптоп Acer Switch Alpha 12.

На въпроса защо Fuchsia бе представена по този тайнствен и странен начин, Суитланд е коментирал, че идеята още от началото е била операционната система да бъде разработвана като софтуер с отворен код, “така че защо да не започнем така от самото начало.”