Google Drive е на път да се превърне в още по-мощна и полезна облачна услуга. На 28 юни компанията ще пусне ново приложение, наречено Backup and Sync, което ще имплементира в себе си както Google Drive, така и десктоп апликацията за Google Photos и ще ви позволи сами да посочвате кои папки от вашия компютър да бъдат съхранени в облачното пространство на Google профила ви.

Тук вече не говорим за избор между това кои папки от Google Drive да бъдат синхронизирани със съответната машина, ами кои папки от компютъра — като Downloads, Documents, Desktop и т.н. — да бъдат запазени в Google Drive.

Google споменават, че новото приложение ще е налично за PC и Mac. Не е ясно дали Backup and Sync ще дойде и за потребителите на Linux, които от край време чакат десктоп апликация за Google Drive.

Още, от блог поста на Google става ясно, че компанията съветва обикновените потребители да започнат да ползват Backup and Sync за нуждите си, вместо Google Drive и Google Photos приложенията. Колкото до компаниите и фирмените клиенти, за тях на по-късен етап ще бъде пуснато друго приложение, така че Google съветват те да продължат да ползват Drive апликацията, поне за сега.

Напомняме, че потребителите на Dropbox отдавна споделят с разработчика желанието си подобна функционалност да бъде имплементирана и в тяхната облачна услуга, но все още няма новини дали това ще стане факт. От тази гледна точка, възможно е Google Drive да стане още по-предпочитано решение.